Održan prvi dan Info Punkta pazinske Usluge

0
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

Na Trgu slobode u Pazinu 18. lipnja održan je prvi dan Info Punkta koji će biti postavljen na toj lokaciji do četvrtka 21. lipnja u vremenu od 9 do 12 sati ujutro. Uz prezentaciju novog sustava gospodarenja otpadom centralne Istre, letke i brošure, na Trgu je bio postavljen polupodzemni spremnik od 5000 litara i primjer otpadomjera tako da su građani mogli vidjeti nove čuvare okoliša i iz prve ruke isprobati modernu tehnologiju kojom će se služiti.

Naime, Pazin je prvi grad u Istri koji će se služiti ovom tehnologijom i mjeriti otpad s ciljem smanjivana količina otpada i na prostoru stambenih zgrada. Uskoro svi korisnici polupodzemnih spremnika dobiti će dvije korisničke kartice po kućanstvu kojima će otvarati otpadomjere od 25 litara. Svako otvaranje otpadomjera karticom mjerit će 25 litara odloženog otpada.

Uz primjer otpadomjera na Info Punktu bio je postavljen i zeleni otok (za staklo, plastiku i metal i papir) kako bi se podsjetilo građane na važnost odvajanja otpada. Što se više otpad bude odvojeno sakupljao, to će mjesečni računi biti manji.

Saznali smo također da će građani jedanput godišnje imati besplatan odvoz glomaznog otpada, da će u reciklažno dvorište, u izgradnji, moći odložiti do 33 vrte otpada te da će Grad i Općine postaviti dodatne zelene otoke kako bi se građanima osigurala veća mogućnost odvojenog sakupljanja otpada. 

Uz informacije vezane uz implementaciju novog sustava i novu cijenu odvoza otpada, danas je punkt posjetila vrtićka skupina „Tintilinići“ iz dječjeg vrtića "Olga Ban" koja je uveličala ovaj edukativno-informativni događaj svojim crtežima te je svojim viđenjem magičnih spremnika  za otpad podsjetila građanstvo na čuvanje prirode i okoliša.

Radionice za vrtićku djecu održavat će se svakoga dana kako bi i najmanji imali priliku upoznati se sa ispravnim načinom odvajanja otpada, a djeca su često naši najbolji edukatori.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa