Umaška demografska obnova: čak 8 posto više upisane vrtićke djece

0

Usprkos činjenici kako se Hrvatska nalazi pred velikim demografskim problemom i padom nataliteta, Grad Umag kontinuirano provodi snažne mjere  u cilju demografske obnove svoje zajednice zahvaljujući sustavu praćenja i pomoći od rođenja pa do konačnog obrazovanja, koje je potpuno samostalno osmislio te izgradio. 

Svakako, kroz mjere najviše je energije uloženo u vrtićku djecu. Najupečatljivija i najproduktivnija mjera koju je Grad Umag uveo kao prvi grad u Hrvatskoj jest uvođenje potpuno besplatnih vrtića za sve polaznike, bez liste čekanja za djecu koja ispunjavaju osnovne uvjete. Ova mjera koja se provodi još od travnja 2017. godine, otkad je svečano otvoren i novoizgrađeni dječji vrtić „Radost-Gioa“, jedan od najopremljenijih i najmodernijih vrtića u Lijepoj našoj, itekako se pokazala kao jednom od najjačih mjera demografske obnove. Cijena koštanja ukupne usluge takvog standarda predškolskog obrazovanja je 32 tisuća kuna godišnje po djetetu, odnosno 192 tisuće kuna za šest godina. Grad Umag u cijelosti podmiruje ukupan trošak obrazovanja bez kune troška za roditelje. Upravo je to jedan od većih motiva ostanka ili dolaska u Umag. Navedeni projekt rezultat je višegodišnjeg truda, rada i promišljanja, a za provedbu istoga u 2018. godini Grad Umag je osigurao 18 milijuna kuna.

Ove godine u umaške vrtiće upisano 646 djece

Ove je godine u pedagošku godinu 2018./2019. u umaške vrtiće upisano 646 djece, čak 50 djece, odnosno 8%, više djece u odnosu na proteklu pedagošku godinu.  Dječji vrtić „Duga“ u narednoj će pedagoškoj godini pohađati 387 djece, dok će Talijanki dječji vrtić „Girotondo“ pohađati njih 259. U školu je iz vrtića ove godine otišlo oko 130 djece, a u novu pedagošku godinu upisano čak 180 djece. Navedeno predstavlja zavidnu brojku, obzirom da je riječ o gradu sa svega 15-tak tisuća stanovnika.

Vrtićka će djeca u narednom pedagoškom periodu biti podijeljena u 40 vrtićkih skupina, i to u 8 različitih objekata. Naime, u okviru projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“, do 2020. godine Grad Umag planira u potpunosti izgraditi nove, odnosno rekonstruirati postojeće vrtiće. Pri samom smo kraju potpune realizacije navedenog projekta, a upravo je započeo proces izgradnje još jednog novog područnog vrtića i škole.

Nadalje, umaški vrtići, uz najviše pedagoške standarde od 8 djece po odgajateljici, u okviru vrtića osigurava i rad stručnog tima iznad standarda, a koji se sastoji od psihologa, edukacijskog rehabilitatora, logopeda, medicinske sestre, profesora kineziologije, glazbenog odgajatelja te pedagoga.

1.500 kn po svakom novorođenom djetetu

Navedene mjere odnose se isključivo na vrtićku djecu. Ukoliko se u ovu „umašku demografsku priču“ uključe potpore od 1.500 kn po svakom novorođenom djetetu, jednokratne pomoći za djecu čiji su roditelji nezaposleni ili imaju ozbiljnih socijalnih problema, besplatne udžbenike, kao i osiguran produženi boravak te besplatan prijevoz za sve osnovnoškolce, sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca, studentske stipendije te socijalne potpore za studente slabijeg imovinskog stanja, tada je potpuno jasan razlog kontinuiranog rasta broja novorođenčadi na području Umaga.

Obrazovanje jest temeljni zalog za budućnost i demografsku obnovu, kako Umaga, tako i Hrvatske. Zato se Umag može pohvaliti stopom izdvajanja za obrazovanje koje je iznad EU prosjeka.  

Navedeni sustavno osmišljeni koncept provođenja najproduktivnijih i najsnažnijih mjera u smjeru ubrzane demografske obnove, glavni je adut jedne zajednice. Grad Umag je to uvidio te dosljedno provodi navedene demografske mjere, a iz godine u godinu uvodi nove ne bi li čim više utjecao na podizanje kvalitete života svojih sugrađana, od najmlađih pa do najzrelijih. Ubrzani rast i razvoj Umaga u svim smjerovima i područjima sve više utječe na finalnu sliku našeg grada koji se svakim danom sve više pretvara u grad krojen po mjeri svih svojih građana.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa