REA MARTIĆ

Majka dvogodišnje djevojčice boluje od multiple skleroze i treba pomoć

0
Rea Martić
Rea Martić

Rea Martić iz Labina ima 32 godine i majka je dvogodišnje Nike. Multipla skleroza dijagnosticirana joj je s 24 godine iako su se prvi znakovi ove bolesti pokazali pet godina ranije, ali ih nije znala prepoznati. Rea je po zanimanju konobarica ali je već tri godine u invalidskoj mirovini.

Više od deset godina, sve do preseljenja tvornice, radila je u Benettonu. U to se vrijeme, iako nije ni znala, već borila s ovom prikrivenom bolešću. Unatoč bolesti, koju je potpuno ignorirala, živjela je posve normalno: izlazila je s društvom, na poslu je radila u svim smjenama, a po potrebi vikendima. A onda joj se stanje iznenada pogoršalo, završila je u bolnici, a nakon toga uslijedila su i duga bolovanja.   

* Kada si saznala da boluješ od multiple skleroze i kako si se osjećala?

- Imala sam tek 19 godina. Bila sam među prve četiri djelatnice koje su tada dobile posao u  novootvorenoj tvornici Benetton. Trebale smo proći obuku u njihovom pogonu u Puli. Išle smo sve četiri zajedno i ja sam vozila. Vozeći se prema Puli prikazivala mi se dupla crta na cesti. Bili su to prvi simptomi koje tada nisam prepoznala. Zvala sam mamu jer sam se jako uplašila, pa me odmah naručila kod liječnice. Pretrage koje sam odradila nisu ništa posebno pokazale, a dvoslika se nakon nekog vremena povukla. Možda sam kasnije i imala još neke druge simptome ove bolesti ali ih nisam prepoznala, sve dok  u 24. godini  nisam doživjela relaps bolesti, opet se povratila dvoslika i jači tremor. Tada sam završila u KBC Rijeka.

Kako sam se osjećala? Bila sam ljuta na cijeli svijet, a najviše na liječnike koji već ranije nisu  uočili simptome ove bolesti. Tek kad smo privatno posjetili dr. Barića, on je odmah shvatio da meni treba dobar neurolog i uputio me u privatnu ordinaciju u Pulu, kod dr. Marković, koja je potvrdila njegovu dijagnozu. Ista ta liječnica mi je preporučila da kod svoje liječnice zatražim papire za invalidsku mirovinu.          

* Jesi li se sažalijevala ili si se odlučila boriti s ovom opakom bolešću? Što ti je bio poticaj za oporavak?

- Bilo je svega. Oscilacije raspoloženja, od normalnog do teških depresija. Malo bolje, pa opet loše i tako ukrug. Teško sam sve prihvaćala pa čak i odbijala liječenje. Ali mama mi je oduvijek podrška, od prvog dana otkad smo suočeni s ovom bolešću. Ona je ta koja me iznova dizala i tjerala da se krećem, da ne potonem u depresiji. A to radi i dan danas. Sada imam i Nicolu uza sebe, a tu je i naša princeza Nika koja nas sve uveseljava.   

* Brojne osobe koje imaju multipla sklerozu osobnim iskustvima svjedoče o učinkovitosti kanabisa. Što misliš o tome?

- Podržavam svaki vid liječenja, ali osobno nisam nikad probala. A i doplata je preskupa za mene. Uz liječnički recept treba doplatiti 1.500 kuna, a ja ih u ovoj situaciji nemam. Mirovina mi iznosi 1.700 kn. Suprug radi u šumariji, a podstanari smo s puno drugih troškova. A što se tiče nabave ulja na crnom tržištu, pitanje je i što bih dobila jer mnogi koriste situaciju bolesnih, pa prodaju sve i svašta.

Rea i njezina obitelj su podstanari kojoj je ovih dana, na vapaj njezine majke, dodijeljen socijalni gradski stan. Riječ je o gradskom stanu koji je bio zatvoren punih 20 godina. Stan im je dodijeljen na pet godina, a najamnina iznosi oko 500 kn mjesečno plus režijski troškovi, što bi za ovu mladu obitelj sasvim prihvatljivo, da je riječ o useljivom stanu. Naime, iako se stan nalazi u priključku Kazarmoni s novom obnovljenom fasadom, iznutra je u potpunom rasulu. Da bi se mogli useliti kupovina namještaja im je u ovom trenutku najmanja briga. Uvijek će se naći netko tko daruje bilo stari kauč ili regal jer svaki komad nekom dobro dođe, kaže  Sonja Kostrić, Reina mama koja „uskače“ u čuvanju male Nike. Inače, Rea ima i dva brata, Jan ima 26, a Alec 13 godina.

Potrebno uložiti u građevinske radove

„Zahvalni smo gradonačelniku na ključevima ovog stana, ali da bi bilo koja obitelj mogla živjeti u ovom stanu treba puno uložiti u građevinske radove. Stan je dvadeset godina zatvoren i u derutnom stanju, bez kupatila, trebalo bi obnoviti elektro i vodo instalaciju, a za sve to riješiti treba uistinu puno novaca. To je rupa bez dna“, rekla nam je Sonja, dodajući kako obitelj trenutno nije financijski u mogućnosti da sanira ni osnovne popravke u ovom stanu.

Stoga, ovim putem molimo naše čitatelje koji su u prilici da još jednom pokažu svoje veliko srce i pomognu našim mladim sugrađanima, Rei i Nicoli te njihovoj dvogodišnjoj Niki da sretno usele u novi stan. Ukoliko im možete pomoći s građevinskim radovima, namještajem ili na bilo koji drugi način javite se na broj 091 5306 588. (Divna Knežević)

Što je multipla skleroza?

Multipla skleroza je bolest s tisuću lica kojoj se ne zna točni uzrok, simptomi se razlikuju od osobe do osobe, a nažalost ne postoji ni provjeren i siguran lijek. Bolest napada središnji živčani sustav, pa oboljelima obično slabi vid, trnu i slabe ruke i noge. Nerijetko su osuđeni na invalidska kolica.

Najnovije vijesti