Snježana Štefanić Hoefer iz rovinja

Vijećnica Živog zida otišla na sjednicu pa dobila upozorenje pred otkaz

0
Snježana Štefanić Hoefer
Snježana Štefanić Hoefer

Vijećnica Živog zida u Gradskom vijeću Grada Rovinja Snježana Štefanić Hoefer muku muči s usklađivanjem svojih vijećničkih i radnih obveza, a problem je, kako kaže, s ravnateljicom škole Zvane Črnje iz Rovinja Ingrid Sau, koja joj ne dopušta odlazak na sjednice Vijeća i njegovih radnih tijela, odnosno odbora.

„Dakle, zbog toga što sam otišla u svibnju na sjednicu Odbora za prostorno planiranje, koje radno tijelo Gradskog vijeća, umjesto na sjednicu nastavničkog vijeća, napisala mi je Upozorenje pred otkaz Ugovora o radu. Smatra da su razlozi odlaska privatni“, napisala je Štefanić Hoefer u obraćanju našem portalu.

„Odgovorila sam joj na Upozorenje, no ona ne popušta i ne želi ga staviti van snage, već i dalje, ovaj put u lipnju, pred sjednicu Gradskog vijeća, napisala mi je u emailu da je bolje da ostanem na nastavi, a trebalo je samo jedan školski sat napraviti zamjenu.“, navodi.

„Tada, u lipnju otišla sam na vijeće tek kasnije, nakon 4. sata i propustila važnu točku dnevnog reda zbog kojeg je i sazvana ta sjednica Gradskog vijeća. Kada mi je u svibnju uručila Upozorenje, rekla mi je da je to posljednji put da sam otišla na Vijeće“, doznali smo od Štefanić. Dodala je da u školi radi i jedan vijećnik IDS-a, koji, po njenim riječima, nema nikakvih problema s odlascima.

Obveze iz radnog odnosa

„Obratila sam se i predsjedniku Gradskog vijeća Valeriju Drandiću, koji mi je rekao da je napisao pismo ravnateljici, no nakon što sam nekoliko puta tražila da i meni pošalje to pismo, nisam dobila odgovor. O tome je govorio naš županijski vijećnik Živog zida na županijskoj skupštini, no nikakvih reakcija osim čuđenja, naravno opet Valerija Drandića, ovaj put u svojstvu pročelnika županijske skupštine.“, piše Štefanić.

„Dana 2. svibnja 2018.godine počinili ste povredu Vaših obveza iz radnog odnosa time što ste neopravdano izostali s posla, odnosno niste prisustvovali sjednicama Nastavničkog vijeća u 14.15 i Razrednog vijeća 4.a razreda u 15.15. Tog ste dana oko 11 sati bili u uredu ravnateljice i rekli da u 14 sati imate druge privatne obveze (sastanak) i da nećete prisustvovati sjednicama...U slučaju nastavka kršenja obveza iz radnog odnosa upozoravam Vas na mogućnost otkaza Ugovora o radu sklopljenog dana 3. prosinca 2015. zbog Vašeg skrivljenog ponašanja.“, napisala Sau.

U svom očitovanju Sau piše da su „poslovi nastavnika u srednjoškolskoj ustanovi navedeni u Kolektivnom ugovoru i u novom Kolektivnom ugovoru za zaposlenike u srednjoškolskim ustanovama od 15.svibnja 2018. gdje se između ostalih poslova navodi suradnja nastavnika s drugim nastavnicima u stručnim aktivima, razrednim vijećima i na nastavničkim vijećima odnosno sudjelovanje u radu stručnih tijela i povjerenstava. „Dakle iz svega dosad navedenog prisustvovanje i sudjelovanje na sjednicama nastavničkog i razrednog vijeća Vaša je obveza iz radnog odnosa“, napisala je ravnateljica škole.

Štefanić pak kaže da je 2. svibnja obavijestila ravnateljicu da u 14 h i 30 minuta ima Odbor za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Rovinja, čiji je član kao gradska vijećnica, te da iz tog razloga neće biti u mogućnosti prisustvovati sjednici Nastavničkog vijeća u 14 h i 15 min i Razrednog vijeća 4. a razreda u 15 h i 15 min.

"Također sam Vam tada pokazala i sâm Poziv za sjednicu Odbora, te Vam oko 12 h poslala email u kojem sam poslala isječak iz Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rovinja (čl. 19.), te Vas i na taj način upoznala sa svojim pravima i dužnostima koja mi kao vijećnici prema Poslovniku vijeća pripadaju. Dakle, neistina je da sam Vam rekla da ne mogu prisustvovati Nastavničkom i Razrednom vijeću zbog privatnih obveza. Niti se to iz bilo čega moglo zaključiti.", odgovorila je Štefanić.

Pravo na izostanak

„Budući da je čl. 31. st. 3. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi propisano da član predstavničkog tijela ima pravo na opravdani neplaćeni izostanak s posla radi sudjelovanja u radu predstavničkog tijela i njegovih radnih tijela, mojim neprisustvovanjem sjednicama Nastavničkog vijeća i Razrednog vijeća dana 2. svibnja 2018. godine nisam počinila nikakvu povredu radne obveze s obzirom da sam bila odsutna zbog prisustvovanja sjednici Odbora za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Rovinja. S obzirom da mi kao vijećnici Gradskog vijeća pravo opravdanog neplaćenog izostanka s posla radi sudjelovanja u radu predstavničkog tijela, odnosno Gradskog vijeća Grada Rovinj i njegovih radnih tijela pripada temeljem čl. 31. st. 3. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi Vaše izdano Upozorenje nije zakonito, niti je na zakonu zasnovano. Molim Vas da izdano upozorenje poništite, odnosno stavite van snage i o tome me obavijestite.“, napisala je Štefanić u svom odgovoru Sau.

Rovinjska vijećnica Živog zida kontaktirala je i Ministarstvo uprave, no, kako kaže, još uvijek čeka njihov odgovor. Kontaktirala je i pročelnicu za obrazovanje u Županiji, koja je osnivač srednje škole u kojoj radi, no, kako nam je napisala Štefanić, nije joj dala odgovor jer je gradska, a ne županijska vijećnica, „no činjenicu da sam stranka u postupku je ignorirala“. „Zanimalo me da li postoji kakva prepiska između nje, Drandića i ravnateljice jer mi je Drandić rekao da je i nju kontaktirao“, pojašnjava Štefanić

„Inače, zbog kroničnog nedostatka nastavnika iz fizike, radim prekovremenu maksimalnu satnicu u nastavi, držim također i satove astronomije, svake godine sudjelujem s učenicima na državnim natjecanjima, i to s vrhunskim rezultatima. Ove godine moja uspješna učenica ide na Internacionalnu olimpijadu iz astrofizike koja će se održati u Kini u studenom. Prije nekoliko dana, odnosno 27. lipnja, promovirana sam po drugi put u zvanje profesor mentor, članica sam Znanstvenog vijeća za obrazovanje pri HAZU“, izjavila je Štefanić. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa