Tulio Demetlika:

Zdravstvo je u kadrovskoj, financijskoj i infrastrukturnoj krizi

0
Tulio Demetlika za saborskom govornicom
Tulio Demetlika za saborskom govornicom

Saborski zastupnik Tulio Demetlika 5. srpnja se u ime Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a osvrnuo na Prijedlog zakona o zdravstvenoj zaštiti. U svom izlaganju Demetlika je upozorio na goleme probleme u zdravstvu.

- Naš zdravstveni sustav u financijskoj, kadrovskoj, organizacijskoj i infrastrukturnoj krizi, ponuđeni Prijedlog ne ispunjava očekivanja niti građana, niti liječnika kao ni medicinskog osoblja.

U izlaganju zastupnik IDS-a je istaknuo Članak 103. koji je izazvao velike nesuglasice unutar struke, koja smatra kako isti ne otklanja nepravdu s kojom se već 20 godina susreću liječnici, kojima se onemogućava pravo na izbor. Demetlika je naglasio kako je želja liječnika da imaju mogućnost samostalno odlučiti hoće li ostati u domu zdravlja ili će voditi ordinaciju direktnim i osobnim ugovorom sa HZZO.

Demetlika smatra kako je Zakonom potrebno ponuditi rješenje jednakih uvjeta i za domove zdravlja i za ordinacije obiteljskih liječnika ali posebno za građane koji nikako ne bi smjeli osjetiti razlike u usluzi, neovisno radi li se o doktoru koji radi u 'privatnoj' ordinaciji ili domu zdravlja.

Domovi zdravlja, odnosno primarna zdravstvena zaštita moraju građanima omogućiti dostupnost kvalitetne usluge u svakom trenutku.

IDS-ov zastupnik upozorio je i na preopterećenost liječnika, loše uvjete rada, nedostatak liječnika, duge liste čekanja, niske plaće, zaduženost bolnica, odlazak liječnika iz zemlje itd.

Novi zakon koji je najavljivan trebao je ponuditi reorganizaciju sustava zdravstvene zaštite  i ispuniti ciljeve decentralizacije zdravstva, ali u ovom obliku to nažalost ne nudi.

Problemi u zdravstvu su veliki ali se moraju rješavati, zaključio je Demetlika, te izrazio nadu kako će Konačni prijedlog građanima uistinu omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb  ali i biti zadovoljavajući za sve sudionike!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa