Rovinjski odvjetnik među akterima operacije pranja novca?

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

"Ako je suditi prema istrazi talijanske financijske policije o pranju 46 milijuna eura kojom je obuhvaćeno šest osoba, među kojima i rovinjski odvjetnik Dubravko Zeljko (64), još se jednom pokazalo da je Švicarska pravi raj za skrivanje i pranje novca.", piše Jutarnji list.

"Stvari su kršiteljima zakona postale neprivlačne nakon što su švicarske banke odlučile ograničiti čisto kolanje gotovine, pa su mnogi poduzetnici svoj novac odlučili “oprati” tajnim kanalima u inozemstvu. Dok talijanski mediji najavljuju da se čeka njegovo izručenje na temelju europskog uhidbenog naloga koji je na snazi dulje od mjesec dana, Zeljko bez želje da objasni svoju navodnu ulogu u optužbama samo ponavlja da nije uhićen, da je sve što se piše čista glupost i da je u uredu u Rovinju.

Kako, pak, doznajemo iz PU istarske, djelatnici rovinjske policije postupali su 8. lipnja na temelju europskog uhidbenog naloga koji je izdao talijanski sud zbog kaznenih djela sudjelovanja u kriminalnom udruženju i pranja nezakonito stečenih sredstava.

- Policijski službenici uhitili su 64-godišnjeg muškarca te ga priveli u pritvorsku jedinicu PU istarske, a potom i na Županijski sud u Puli - odgov­orili su Jutarnjem listu na upit iz policije. Zeljko je nakon te peripetije pušten na slobodu, a hoće li istraga rezultirati i optužbom te sudskim postupkom u Padovi, pokazat će vrijeme. No krenimo redom.

Kao vođa skupine perača novca koja je vrtoglavih 46 milijuna eura prebacivala od 1. studenog 2015. do 31. prosinca 2016. naznačen je bivši venecijanski stomatolog Alberto Vazzoler (59) s prebivalištem u Monaku. Sumnja se da su svoj obol u prljavim poslovima dale i Vazzolerove djevojke - bivša partnerica Padovanka Elena Manganelli di Rienzo, inače kći jednog ginekologa, koja boravi u Dubaiju i sadašnja Silvia Moro (36) iz Trevisa. Prst sumnje uperen je i u njegova prijatelja iz Bergama Marca Suardija (52) koji živi u Švicarskoj te Švicarca Alberta Damiana (58). A svoju ulogu odigrao je, sumnjaju, i Zeljko.

Usluge pretvaranja depozita sa švicarskih računa u gotovinu osumnjičenici su naplaćivali od 5 do 10 posto, ovisno o riziku transakcije, što je daleko manje nego da su klijenti to radili legalnim kanalima, pritom plaćajući i porez koji odmah povlači i utvrđivanje porijekla novca. Bankovni transferi, lažne fakture i nepostojeća trgovina zlatnim polugama, prema pisanju lista Corriere della sera, bili su pozadina po čijoj se špranci prao novac. Sa švicarskih računa novac je virtualno “plivao” preko Slovačke i Češke sve do Dubaija, gdje se “pretvarao” u gotovinu koju su trpali u kofere i potom direktnim redovnim letovima vraćali avionom u Lugano.

Prije nego što su opranu gotovinu predavali vlasnicima računa, ekipa perača novca uzimala si je dogovorenu proviziju koja je ovisila o visini rizika. Stvari su pošle po zlu uhićenjem petorke 17. svibnja zbog pranja novca koji potječe iz drugih (ne)djela poput poreznih makinacija, jedino je Zeljko ispitan mjesec dana poslije. Pod lupom istražitelja zbog toga se našlo ukupno 14 poduzetnika povezanih sa 200-tinjak klijenata, među kojima je i sin bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, a koji su omogućili da novac kola preko 13 poduzeća što su ih osnovali u različitim zemljama.

Slažući mozaik, istražitelji su svakom od osumnjičenih dodijelili ulogu. Vazzoler je sve režirao, bivša djevojka Di Rienzo odigrala je važnu ulogu pretvaranja novca u gotovinu u Dubaiju, a kao poveznica su im trebale i odvjetničke usluge, pa su Zeljko, Damiano te Suardi, svaki na svoj način, pružili odvjetničku i savjetničku podršku. Sumnja se da je novac koji su oprali daleko veći, no nema mu traga jer su gotovinu koju su preuzimali poduzetnici sakrili u kućne sefove, zazidali u zidove vila, a sumnje idu i prema zemljama Balkana te Cipru i Malti. A mozak operacije novac je “ulupao” u skupe umjetnine, unikatni namještaj, jahtu...", javlja Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa