kriza u sdp-u

Peđa Grbin suspendiran sa svih stranačkih funkcija

0
Peđa Grbin (foto: Facebook)
Peđa Grbin (foto: Facebook)

Davor Bernardić ostaje šef SDP-a, a njegovi kritičari, ali samo četvorica: potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin i članovi Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić zbog javne kritike šefa stranke i supotpisništva pisma kojim je 90 istaknutih članova zatražilo Bernardića da odstupi, sankcionirani su na dvije godine oduzimanjem prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava. To su finale dvanaesatne mučne sjednice Glavnog odbora SDP-a koju je podržalo 56 članova, četiri su bila 'protiv' i jedan 'suzdržani', a većina kritičara nije uopće htjela sudjelovati u glasanju o suspenziji, piše Jutarnji list.

Davor Bernardić koji je novinarima zabranio ulazak u sjedište SDP-a i čitav dan izbjegavao susret s novinarima na koncu im se ipak obratio: 

- Ako sam ja jedini problem SDP-a, spreman sam dati ostavku na saborsku dužnost, ali to isto očekujem i od onih koji traže moju ostavku. Mislim da je to fer i pravedno i ako se to dogodi, ja ću to sigurno napraviti i zaštiti ćemo SDP, to je ono što je najvažnije - rekao je Bernardić.

Odluka o suspenziji znači da kažnjeni kritičari više neće biti članovi Predsjedništva, a predloži li Predsjedništvo, Hajdaš Dončić i Zmajlović mogli bi otići i sa čelnih funkcija u svojim županijskim organizacijama na koje su izabrani prošli mjesec. Ovlast za oduzimanje članskih prava koja daju mogućnost da biraju i budu birani prema članku 32. Statuta ima samo Predsjedništvo stranke; ukoliko to i formalno potvrdi to će za sankcionirane pobunjenike značiti da ne mogu biti kandidati stranke na izborima ni na jednoj razini.

Četvorica "pobunjenika" otišla su prije glasanja. Grbin je novinarima kazao da su u raspravi pokušali saznati za što ih se tereti, koji im je krimen i zbog čega bi trebali suspendirani sa svih stranačkih dužnosti. 

- Ne samo da to nismo saznali nego nismo saznali ni na temelju kojih odredbi Statuta će se protiv nas voditi stegovni postupak - kazao je Grbin, koji je objasnio da u toj travestiji ne žele sudjelovati. - Prepustili smo članovima Glavnog odbora da, ako smatraju, da smo nas četvorica prekršili Statut doista s nama rada što god ih je volja. Upozorio je da je Bernardić potpisao uvjetnu ostavku na mjesto zastupnika, ali da ga to ionako nitko nije tražio – tražili su da ode s čela stranke, javlja Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa