GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Nogomet koji je Pulu i Istru izludio

0
Damir Strugar
Damir Strugar

Nikad u životu nisam pisao kolumnu ili bilo koji tekst u svojih 40 godina novinarstva na dan finala Svjetskog nogometnog prvenstva. I kakav bi to uopće novinarski članak mogao bilo koga zanimati na dan ogleda Hrvatske i Francuske? Na dan kada igrači Hrvatske zasluženo ulaze u „Knjigu vječnih“?

Nema sumnje novi „Vatreni“ pokazali su se još boljim od onih originalnih iz 1998. godine. Napravili su korak i stepenicu više. Hoće li biti i svjetski prvaci, znat ćemo u nedjeljnim večernjim satima.

Euforija je dakako zahvatila i Istru! Utakmice su se gledale na trgovima, na ulicama, na terasama restorana, po kafićima. Kolektivno ludilo zahvatilo je ne samo žitelje Istre, već i sve one koji provode godišnji odmor kod nas. Strani turisti odjenuli su karirane crveno–bijele dresove i fantastično se uklopili u sveopću razdraganost i veselje svojih domaćina. Nikad, čini mi se, optimističnija i veselija atmosfera nije vladala ulicama naših gradova.

Slatko plaćena marenda

„Kada si me upitao što će biti i kakvu utakmicu očekujem u polufinalu s Englezima iskreno sam ti rekao da se bojim naše fizičke premorenosti zbog ranijih utakmica i doigravanja u produžecima! I to zato jer su Englezi u prosjeku tri i pol godine mlađi od naših igrača i sigurno su bili fizički odmorniji!“, rekao mi je Robert Matteoni, popularni pulski sportski novinar i zasigurno jedan od najvećih žurnalističkih autoriteta kada je o nogometu riječ.

„Drago mi je da sam se prevario i da sam fulao u toj procjeni! Ulazak u finale i bitka za krov nogometnog svijeta je senzacionalna stvar! I nikad veselije nisam platio nekome marendu kao što ću sada zbog svoje loše prognoze - tebi!“, kaže mi Robert, inače moj školski drug, s kojim sam u Puli potkraj sedamdesetih kao srednjoškolac pohađao „Šuvarovu školu“ tj. usmjereno obrazovanje za novinskog izvjestitelja.

Ništa manje zaluđen nogometnom ludnicom koja je zahvatila Pulu je i popularni velepročelnik za urbanizam i komunalni sustav.

„Ma naši su momci igrali sjajno,pa nije ni čudo da nas je sve uhvatila euforija!“, veselo govori Škuflić, nekadašnji centarfor nižerazrednog „Uljanika“.

„Atmosfera kakva je vladala na pulskom Forumu kada su tisuće pulskih navijača kolektivno bodrile reprezentaciju i uživale u našim pobjedama, dokaz je da Puljani vole nogomet! I ja sam sa svojim velikim društvom gledao utakmice na masovnom okupljanju. Nekako je ljepše u društvu podijeliti emocije i radost zbog pobjeda!“, zaključuje Škuflić.

I zaista nogomet je jedina tema o kojoj se ovih dana priča. Ali ovaj reprezentativni, a ne klupski. Pa čak ni lokalni. Naime, ispod radara i iza retrovizora prošlo je čak i pretapanje pulskog prvoligaša „Istre“ pod španjolske boje iz Alavesa. Naime, predstavnici krupnog kapitala, odnosno firme koja predstavlja španjolskog nogometnog prvoligaša „Alavesa“ postali su nekako nenadano novi vlasnici jedinog istarskog prvoligaša.

Istra 1961 pod španjolskim bojama

Zapravo, iznenađujuće je bilo i kad je objavljena prva informacija da su baš Španjolci zainteresiranu za kupovinu nogometnog kluba „Istra“. Naime, prethodno je kontroverzni tajkun Danko Končar, inače vlasnik dvije trećine pulskog zaljeva, dao pozajmicu od milijun eura Upravi kluba NK Istra 1961, kako bi ova poplaćala dugove i izvršila nužne druge financijske obaveze. Tada se po gradu Puli šuškalo kako je to zapravo „ulaznica“ u klub i kako se očekuje da Končar putem svoje firme „Kermas ulaganja“, nakon kupovine otoka Katarine, zaljeva Monumenti i brodogradilišta „Uljanik“, kupi i nogometni klub „Istru 1961“.

Međutim, odnekud su se pojavili famozni Španjolci i odmah u startu vratili miliujun eura pozajmice firmi „Kermas ulaganja“. Potom su kupili i platili sve ono sve drugo što je trebalo. Koliko je to bilo i koliko su još dodatno platili, nije javno rečeno. Ali se govorkalo, pa i pisalo na stranicama nogometnih rubrika, da su odriješili kesu za još milijun i pol eura. No, je li to točan podatak nismo od zvaničnika Grada Pule doznali, s obzirom da je Grad Pula do sada bio većinski vlasnik nogometnog kluba. Bilo kako bilo, Španjolci su ozbiljno prionuli radu u klubu i vjerujemo da za pulski nogomet i NK Istru 1961 dolaze bolji, veseliji i prosperiotetniji dani.

Hrvatska – svjetski prvak?  

No, ostavimo sada klupski nogomet i pulskog prvoligaša „Istru“ i vratimo se još jednom našoj nogometnoj „utakmici stoljeća“. Naime, svi mi koji smo živi nikad u životu dosada nismo imali priliku gledati reprezentaciju vlastite države koja se bori u finalu Mundijala za titulu prvaka Svijeta! Sada se već polako zaboravlja na originalne „Vatrene“ iz 1998. godine i na „trenera svih trenera“ Miroslava  Ćiru Blaževića koji ih je tada hrabro vodio do brončane medalje i trećeg mjesta.

Sada su novi junaci Modrić, Rakitić, Mandžukić i društvo, predvođeni izbornikom Zlatkom Dalićem. Učenik Dalić nadmašio je svog učitelja Blaževića.

Pišem ovaj tekst samo osam sati prije početka utakmice i deset sati prije ključnog saznanja tko je novi Prvak Svijeta? Teško mi je prognozirati rezultat dvoboja Hrvatska – Francuska i zaista tu ne mogu biti objektivan. Ne želim se ni kladiti... Lopta je, dobro to znamo – okrugla! Volio bih samo da ne čitam večeras na internetu i sutradan u tisku olinjali sportski naslov „Srebro zlatnoga sjaja“ ... (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa