Jakovčić: Povući ću se iz Nadzornog odbora Končareve tvrtke, ali...

0
Foto: Poslovni dnevnik
Foto: Poslovni dnevnik

Strateški partner pulskog Uljanika Danko Končar proteklih se mjeseci uporno držao po strani i oklijevao s preuzimanjem posrnulog škvera dok Vlada i Bruxelles ne odobre plan njegovog restrukturiranja, no dramatična situacija u Uljanikovoj blagajni natjerala ga je da ipak priskoči i posegne u novčanik. Jučer je Kermas energija Uljaniku posudila 12,4 milijuna eura za završetak novogradnje 500 čijom bi se isporukom državi smanjio i iznos aktivnih jamstava sa 600 milijuna eura za 100-tinjak milijuna eura, izvještava Poslovni dnevnik.

Sve otvorenije dovođenje u vezu Končara s lokalnim vladajućim političkim snagama IDS-a i intervencijom države u spašavanje Uljanika otvorilo je i ponovno problematiziranje sudjelovanja počasnog predsjednika te stranke i europarlamentarca Ivana Jakovčića u Nadzornom odboru Afarak Grupe u Finskoj, u kojoj je najveći dioničar s većinskim utjecajem Danko Končar. Procurilo je tako vijest da je Končar zamolio Jakovčića da se povuče s pozicije u Afaraku na kojoj je već tri godine, međutim, takva informacija iz Afaraka jučer još nije bila objavljena. Na službenim stranicama tvrtke, koja kotira na helsinškoj i londonskoj burzi, Jakovčića se još vodi kao nezavisnog člana boarda, javlja Poslovni.

Končar se jučer nije očitovao o tome, a Jakovčić nam je, pak, dao znakovit odgovor. Ne ulazeći u odnose s Končarem poručio je: "Povući ću se iz Nadzornog odbora Afaraka kad bude jasno da sam kandidat za Europski parlament kako bih se potpuno posvetio kampanji!" Svoju ulogu kad je u pitanju Uljanik on vidi u "objašnjavanju Europskoj komisiji važnost i ozbiljnost potrebe efikasnog restrukturiranja poduzeća".

"Uvijek ima negativnih ocjena, ali jednostavna istina je da sam uspio staviti na dnevni red Europskog parlamenta raspravu o europskoj brodogradnji jer bez angažmana Komisije i Vlade nema spasa Uljanika. Končar može postati strateški partner, ali ne može sam spasiti Uljanik. To sam uostalom više puta jasno rekao. Dakle, sve učiniti za spas Uljanika jer bez Uljanika nema brodogradnje u Hrvatskoj. Tko će postati vlasnik za mene je manje bitno", razjasnio je svoju ulogu Jakovčić, piše Poslovni.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa