Država preko Končara i HBOR-a daje novac za plaće Uljanika?

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Kompanija Uljanik, koja u pulskom i riječkom brodogradilištu (3. maj) zapošljava ukupno 4360 radnika, opet ima velikih problema u isplati plaća. I ponovno se, izgleda, očekuje pomoć Danka Končara, čija je tvrtka izabrana za strateškog partnera, piše Novac.hr.

Uprava Uljanika prošli je petak radnike obavijestila da će isplata plaća za srpanj malo kasniti, te da će plaće biti isplaćene najkasnije do 16. kolovoza - dan kasnije nego što bi prema Kolektivnom ugovorom trebale biti.

“Postoji mogućnost da plaća bude isplaćena kasnije od obaveze iz Kolektivnog ugovora, a to je 15. u mjesecu”, odgovorili su i jučer iz uprave kompanije Jutarnjem listu, ne precizirajući kada će točno plaće radnicima biti isplaćene.

Kako su neki dan iz uprave Uljanika priznali da novac za plaće ne mogu sami osigurati, po svemu sudeći će ga osigurati Kermas energija, tvrtka Danka Končara koja je u proljeće ove godine odabrana za strateškog partnera posrnulog škvera. Podsjetimo, Kermas energija pulskom Uljaniku pomogla je već jednom pozajmicom prošlog mjeseca u iznosu od 12,4 milijuna eura kako bi brodogradilište vratilo svoj dug banci, i tako spriječila aktivaciju državnih jamstava.

Strateški partner

Izvor iz Vlade potvrdio nam je kako je Končareva tvrtka jučer podnijela službeni zahtjev Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR-u), da su zatražili kredit od oko 16 milijuna eura, te kako se nada da će isplata biti odobrena kroz nekoliko dana. Na upit o iznosu, svrsi i uvjetima tog kredita te kada će zahtjev Kermas energije biti razmotren, iz HBOR-a jučer nismo dobili nikakav odgovor, kao ni potvrdu da im je zahtjev pristigao.

Pitanje je, dakle, hoće li plaće u Uljaniku biti isplaćene u četvrtak. U Kermas energiji o svojim namjerama oko novog financijskog ‘uskakanja’ u pomoć nisu bili konkretni, ali informacije iz Vlade nisu nam niti demantirali.

“Kao izabrani strateški partner Uljanika budno pratimo cijelu aktualnu situaciju. Poštujući interese radnika i države odlučili smo se pridružiti njihovim naporima kako bi prebrodili trenutnu situaciju i pokušali pomoći hrvatskoj brodogradnji, uključujući Uljanik i 3. maj”, na naše su pitanje vezano uz isplatu plaća i kredit HBOR-a odgovorili iz tvrtke Kermas energija.

Restrukturiranje

Iz Vlade neslužbeno doznajemo da je Končareva tvrtka od HBOR-a kredit zatražila kako bi Uljanik tim sredstvima završilo gradnju broda-jaružala koji se već gradi u pulskom škveru. No, iz razgovora sa sindikalcima kao i upravom Uljanika proizlazi da će se nova Končareva injekcija od 16 milijuna eura iskoristiti i za isplatu 4360 radničkih plaća - za što je mjesečno potrebno oko 50 milijuna kuna.

“Kako Uljanik ulazi u restrukturiranje, očekivano je da prije primjene Programa restrukturiranja posluje s otežanom i smanjenom likvidnošću. Sve aktivnosti uprave i resornog ministarstva (Ministarstva gospodarstva, nap. p.) imaju za cilj da se u skorom roku pokrene Program restrukturiranja koji Društvu jamči dugoročnu održivost. Kermas energija uključena je u predmetni proces”, odgovorili su jučer iz kompanije Uljanik Jutarnjem listu na pitanje je li u proces osiguravanja radničkih plaća i na koji način uključena kompanija Danka Končara Kermas energija, kao i državna razvojna banka HBOR.

Objavljen rok

Iako je kompanija prošli petak radnike obavijestila kako će im plaća za srpanj malo kasniti, ali da će biti isplaćena najkasnije do 16. kolovoza, uprava Uljanika jučer nije dala decidirani odgovor na pitanje Jutarnjeg lista hoće li radničke plaće doista biti isplaćene najkasnije do 16. kolovoza. U obećanja uprave Uljanika da će plaće za srpanj biti isplaćene najkasnije do 16. kolovoza (inače je običaj da škverani plaće dobivaju 13. u mjesecu), počeli su sumnjati i radnici.

“Plaće još nisu sjele, mi se nadamo da će biti isplaćene u četvrtak, ali se bojimo da ni tada neće biti isplaćene”, rekao nam je jučer Đino Šverko iz Sindikata metalaca.

O kreditu koji je tvrtka Kermas energija zatražila od HBOR-a i načinu na koji bi taj novac bio preusmjeren prema pulskom brodogradilištu, Šverko kaže da ne zna detalje.

Podsjetimo, kompanija Uljanik čeka konačnu odluku Europske komisije o odobrenju programa restrukturiranja (odgovor iz Bruxellesa očekuje se početkom rujna), a Vlada očito vjeruje u pozitivan odgovor Komisije jer iz Banskih dvora najavljuju da će 13. rujna sjednicu Vlade održati u Puli. Inače, iz Kermas energije ističu kako su postigli načelni dogovor s naručiteljima o izgradnji desetak brodova ukupno vrijednih milijardu dolara nakon što uđu u vlasništvo Uljanika, po odobrenju plana restrukturiranja od strane EK, te da su uglavnom u pitanju putnički brodovi, donosi Novac.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa