predavanje u Lamparni

Istarski Slovenci bili su rukovodeći kadar Austrougarske mornarice

0
S predavanja u Lamparni
S predavanja u Lamparni

Jeste li znali da je jedan od najviših vojnih dužnosnika Austrougarske bio pulski Slovenac Anton Haus, rođen u Tolminu? I da je veliki broj rukovodećeg kadra austrougarske mornarice iz Pule bio slovenskog porijekla? O tome je 25. rujna na predavanju o istarskim Slovencima značajnim za razvoj Pule u labinskoj Lamparni govorio arhitekt Anton Percan. Predavanje je održano u sklopu Dana slovenske kulture u Istri u suorganizaciji Društva Slovenaca Labin a otvorila ga je predsjednica Društva Slovenaca iz Labina Silva Šutar Vujičić.

U zanimljivom predavanju Percan je kroz životne priče tih pojedinaca govorio i o razvoju Pule, odnosno tamošnjem brodogradilištu kao svojevrsnom "gradu u gradu". Njega je stvorila Austrougarska gradnjom čuvenog "Arsenalskog zida", a čijim je "padom" u vidu izlaska radnika za vrijeme štrajka 2018. završila jedna era, pa je pad tog zida Percan usporedio s padom Berlinskog zida.

Istaknuvši da je od svih manjina ona slovenska najviše utjecala na formiranje identiteta Pule, Percan je naveo da se slovenska imena i lokaliteti u matičnim knjigama Pule spominju sredinom 17. stoljeća, točnije 1652. godine. Prema popisu stanovništva, koji se tada nisu vodili po nacionalnosti, već po uporabi jezika, godine 1880. u Puli su slovenski govorile 1283 osobe, ili 6,2 posto stanovništva, a 1910. 1706 osoba, ili 4,4 posto stanovništva. Godine 1913. osnovano je Slovensko pjevačko društvo.

Nakon gradnje pulske Vojne bolnice u njoj se zaposlio kirurg Slovenac Jozef Potočnik, rođen 1841. a preminuo 1894. U Puli su živjeli i radili kontraadmiral Richard Pogačnik, zatim kontraadmiral Julius Heinz rođen u Ljubljani te vojni kapelan Ivan Koršič iz Solkana. Svoju je sestru udanu u Puli često posjećivao čuveni književnik Ivan Cankar, no boravak u podrumskom stanu i pulska klima, kako je ispričao Percan, nisu mu ostali u lijepom sjećanju, kao ni njegovom kolegi Jamesu Joyceu.

Kontraadmiral KuK Metod Koch iz Kranja koji je živio u Puli posebna je priča. On se nakon ženidbe s kćerkom bogatog pulskog trgovca Matijašića koji je trgovao s vojskom, uselio na prvi kat njegove pulske vile, koju je, kako je spomenuo Percan, jedno stoljeće kasnije kupio političar iz redova IDS-a Oriano Otočan.

Koch je, nakon potapanja glavnog austrougarskog broda "Viribus Unitisa" i smrti Janka Vukovića Podkapelskog, preuzeo vođenje austrougarske mornarice, a kasnije će postati načelnik mornarice Kraljevine SHS. Posebno je zanimljiva priča pulsko-slovenske obitelji Zlobec, koja je dugi niz godina vodila pekaru, ali bila i značajna za sindikalni pokret, a njihov potomak je Aldo Skira koji je početkom devedesetih bio IDS-ov saborski zastupnik. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa