pulski sdp

Tomac o Novoj Verudi, a Belas opet o IDS-ovim uhljebima

0
Sanja Radolović, Igor Belas i Matija Tomac
Sanja Radolović, Igor Belas i Matija Tomac

Saborska zastupnica i predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović, potpredsjednik pulske organizacije i vijećnik Igor Belas, te Matija Tomac, vijećnik u Vijeću mjesnog odbora Nova Veruda održali su 9. listopada tiskovnu konferenciju u Novoj Verudi.

"Nalazimo se danas ispred zelenog pojasa – šumice na području MO Nova Veruda. Grad Pula najavio je 'žestoku' borbu protiv ilegalnog odlaganja otpada, ali isto tako treba ukazati i na probleme sportsko – rekreativne zone gdje se okupljaju ovisnici o drogama i alkoholičari nakon koji ostaje puno opasniji otpad", rekla je Sanja Radolović. "Pozivam Grad Pulu da se hitno uhvati u koštac s tim društveno – socijalnim problemom koji predstavlja ogroman problem za Pulu i njegove najmlađe stanovnike". 

Radolović se osvrnula i na prijedloge za financiranje iz proračuna Grada Pule za 2021. godinu te istaknula prijedlog SDP-a koji se tiče sufinanciranja produženog boravka za najmlađe. "Smatram vrlo bitnim da osnovnoškolci budu zbrinuti na pravi način u smislu produženog boravka te kako bi trebalo sufinanciranje produženog boravka proširiti i na djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole kako bi imali siguran jedan topli obrok u danu te pritom pomoć kod rješavanja zadaće kako bi djeca bolje savladala gradivo, a svoje preostalo slobodno vrijeme mogla iskoristiti za van nastavne aktivnosti", zaključila je Radolović.

Vijećnik SDP-a u mjesnom odboru Matija Tomac, istaknuo je kako je press konferencija sazvana radi nedovoljne aktivnosti gradske vlasti po pitanju prometne infrastrukture, organizacije prometa, zbrinjavanja zelenog otpada i održavanje sportsko – rekreacijskih područja. "U današnje vrijeme svi živimo ubrzanim tempom te što bi se popularno reklo 'jurimo 100 na sat', ali kod nas na Novoj Verudi ta uzrečica može se doslovno prenijeti i na problematiku s prometom kojem svakodnevno svjedočimo ", rekao je Matija Tomac.

"Često od stanovnika u naselju čujem nostalgične rečenice kako je nekada bilo mirnije te da su djeca imala prostor za igranje graničara, gumi-gumi, nogometa i slično, a danas je svaka slobodna površina okupirana vozilima. Stanovnici mjesnog odbora nadležnima u Gradu Puli slali su svoje primjedbe i prijedloge da treba napraviti reorganizaciju prometovanja kroz određene ulice tako što ih se pretvara u jednosmjerne te se dobiju odatna parkirana mjesta i protočnost prometa, ali nažalost to nije palo na plodno tlo već umjesto rješenja Grad Pula šalje prometne redare i djelatnike Pula parkinga da kažnjavaju i dižu vozila paukom'', istaknuo je Tomac. 

Tomac je podsjetio na to kako je Grad Pula, napravio kozmetički zahvat te uložio u izgradnju parkirališta u Mardeganijevoj ulici koje je plaćeno 1,1 milijun kuna bez PDV-a, a dobilo se samo 31 parkirno mjesto, od čega su dva mjesta za osobe s invaliditetom. "Za broj vozila koji ovdje obitava van sezone, a pogotovo u sezoni radi privatnog smještaja, to premalo parkiralište nije dovoljno niti za stanovnike, a kamoli kada tek dođu posjetitelji ili turisti", rekao je Matija Tomac te naveo primjer Palisine ulice koja je konstantno zakrčena vozilima jer je tu Obiteljski dom za starije osobe, ali da identičan problem ima praktički svaka druga ulica u MO Nova Veruda.  

Nakon prometa Tomac je ukratko elaborirao problematiku oko zbrinjavanja zelenog otpada i elektro komunikacijske infrastrukture. "Nova Veruda ima preko 80% stambenih objekata s okućnicom koja zahtjeva redovito održavanje te samim time ima i zelenog otpada, pa taj otpad završava u šumicama ili livadama. Problem odlaganja zelenog otpada i krupnog otpada svodi se na ''baci u šumu dok nitko ne gleda'', a to je posljedica nedovoljne informiranosti građana o zbrinjavanju svih vrsta otpada. Šumice, igrališta i vježbališta su napravljena i onda je sve stalo, kao da se zaboravilo kako je sve to potrebno održavati i spriječiti odlaganje otpada", rekao je Tomac te na kraju istaknuo probleme sa elektro komunikacijskom infrastrukturom koja ne udovoljava potrebama stanovništva što je došlo do izražaja kada je bio 'lockdown' te se praktički sav život preselio u online svijet.

"Nužno je ulaganje i u takvu infrastrukturu jer bez kvalitetne infrastrukture priča o digitalnom društvu i digitalizaciji ostat će samo priča", zaključio je Tomac.

Igor Belas je izrazio žaljenje što mora ovu pressicu opet iskoristiti za komentiranje IDS-ovog 'uhljebljivanja'. "Zar opet?", zapitao se Belas. "Pitanje postavljam nakon što je gospodin Kišberi zauzeo još jedno dobro plaćeno mjesto, a sada nakon njega i gospodin Koraca sa novom uhljebničkom pozicijom na mjestu dekana Istarskog veleučilišta", rekao je Belas.

"Ne mislim previše gubiti vrijeme na dotičnu gospodu jer su mediji već o svemu iscrpno izvještavali. Ali opet moram postaviti pitanje predsjedniku IDS-a Borisu Miletiću, kada on misli nešto reći o svim ovim kadroviranjima i zapošljavanjima? Zar je moguće da gospodin Miletić kao predsjednik IDS-a nije znao da se ovo događa? Što nas dovodi do druge stvari, je li gospodin Miletić znao za sve ovo, ali ne reagira jer to odobrava pa se vodi onom mišlju kako je sve to vijest za jedan dan jer će ljudi to zaboraviti. Mi mali 'part – time' političari imamo pravo i obvezu ukazivati te podsjećati građane kako takva uhljebljenja postoje i ovdje, a ne tamo negdje 'preko Učke''", istaknuo je Belas

"Na temu Istarskog veleučilišta još želim dodati kako je to pravi primjer tkz. stranačko – rodbinskog kadroviranja, jer gospodin Valter Boljunčić (IDS) imenovan je u Upravno vijeće kao predstavnik osnivača Istarskog veleučilišta, odnosno Istarske županije, dok je istovremeno zaposlenik Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli što je profesionalno i moralno krajnje upitno jer si te dvije institucije predstavljaju konkurenciju. Žalosno je da gledamo političko kadroviranje koje je dovelo do micanja dokazanih i cijenjenih gospodarstvenika i intelektualaca poput gospodina Miškovića i Ružojčića", završio je Belas.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa