Jačanje dijaloga između mladih i donositelja odluka u Pazinu

0
S konferencije u Pazinu
S konferencije u Pazinu

Projektom „Pazi(n) mladi!: jačanje dijaloga između mladih i donositelja odluka na lokalnoj razini“  započeto je sa stvaranjem poticajnog okruženja za mlade na području Grada Pazina kroz unapređenje kompetencija osoba koje rade s mladima i zaposlenih unutar gradske uprave. Rečeno je to na konferenciji za novinare održanoj 7. prosinca povodom početka provedbe. Govorili su ispred nositelja projekta Grada Pazina gradonačelnik Renato Krulčić te partnerskih udruga Neva Ljuština ispred pazinskog Centra za mlade Alarm i Društva „Naša djeca“ Pazin te Aleksandra Lera, voditeljica projekata Volonterskog centra Istra iz Pule.

Krulčić je istaknuo kako je odlukom Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) 20. travnja 2020. godine odobreno 10.875 eura za projekt. Zajednička prijava i odobrenje tog projekta nastala je iz uključivanja Grada Pazina u projekt Europe Goes Local – Rad s mladima na lokalnoj razini, trenutno jednog od najvećih europskih projekata u području rada s mladima, a provodi ga Agencija za mobilnost i programe EU u suradnji s partnerskim Nacionalnim agencijama u Europi za program Erasmus +. Projekt je financiran u 100% iznosu bespovratnih sredstava te predstavlja najveći i najvažniji projekt za mlade, a partnerske udruge su sklopile s Gradom Pazinom sporazum o suradnji.

 

Cilj projekta je suradnički rad na donošenju i provođenja Lokalnog programa djelovanja za mlade 2021-2025. Kako je napomenuo pazinski gradonačelnik specifični ciljevi projekta su uključiti mlade u proces procjene potreba mladih u Gradu Pazinu, informirati 500 mladih o rezultatima istraživanja, dijalogu s mladima, Youth Passu te važnosti uključivanja u donošenje odluka. Uz to, projektom će se osnažiti 55 mladih za sudjelovanje u procesima odlučivanja, jačati kompetencije osoba koje rade s mladima te uključiti mlade u dijalog s donositeljima odluka. Na kraju projekta, predviđena je izrada publikacije s opisom cjelokupnog procesa.

Centar za mlade Alarm, kako je istaknula Neva Ljuština, ujedno i predsjednica pazinskog Savjeta mladih, u projektu će aktivno sudjelovati s ciljem što većeg osnaživanja mladih srednjoškolske dobi i mladih između 18 i 30 godina. U tu svrhu organizirat će i studijska putovanja u Rijeku, te Karlovac, Samobor, Zabok, Lepoglavu i Pregradu, čim epidemiološka situacija to dopusti, kao sredine u kojima su već razrađeni modeli dobre prakse rada s mladima. Na taj način, radi će na smanjenju problema koji će se utvrditi istraživanjem, poput neaktivnosti, neuključivanja mladih u društveni život te doprinijeti djelotvornijem rješavanju problema mladih u Pazinu. Pozvala je mlade da ispune Anketu za ispitivanje problema, potreba i mišljenja mladih u gradu Pazinu https://www.pazin.hr/anketa-za-ispitivanje-problema-potreba-i-misljenja-mladih-u-gradu-pazinu-2020/ kako bi se na što širem uzorku mladih moglo dobiti realno stanje.

Za one nešto mlađe, osnovnoškolske dobi, sedme i osme razrede, radionice strukturiranog dijaloga, pobrinut će se jedna od najaktivnijih pazinskih udruga Društvo „Naša djeca“, te će se na taj produžiti edukacija o aktivnom građanstvu, koju trenutno u školi dobivaju putem građanskog odgoja i obrazovanja, rekla je Ljuština.

Jedna od bitnih aktivnosti u osnaživanju mladih osoba je edukacija za radnike s mladima, pa će tako uloga Volonterskog centra Istra biti u radu s mladima i alatima vezanim uz strukturirani dijalog, a već je odrađena i prva radionica na kojoj je sudjelovalo osam osoba s područja Pazinštine, zainteresiranih za rad s mladima. Po dobivanju rezultata istraživanja, strukturirat će se daljnje radionice, od kojih se jedna planira u prosincu, rekla je Aleksandra Lera.

Lera je govorila u ime Maje Uršić Staraj, izvršne direktorica riječke udruge Delta, koja ujedno ima i ulogu mentorice Gradu Pazinu u projektu Europe Goes Local, istaknula je kako će riječka udruga Delta, koja među partnerima ima bogato iskustvo provođenja ovakvih projekata, sudjelovati u mentoriranju cijelog projekta te pripremiti fokus grupa s mladima koji su prošli prethodno opisane radionice za koju se predviđa sudjelovanje 15 mladih. Zajedno će odabrati i razraditi finalne ciljeve te se pripremiti za sastanak s donositeljima odluka, koji se planira kao završna aktivnost. Na njoj će mladi iznijeti svoje prijedloge za unaprjeđenje života u lokalnoj zajednici pred donositeljima odluka. Dat će se kratak pregled rezultata istraživanja, opisat će se tijek projekta, nakon čega će predstavnici skupina mladih iznijeti prijedloge za kreiranje Lokalnog programa djelovanja za mlade.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa