podvodno blago vraćeno labinu

Nijemac na crnom tržištu prodavao amfore izronjene u Rapcu

0
Amfora u labinskom akvatoriju
Amfora u labinskom akvatoriju

U arheološki depo Narodnog muzeja Labin pohranjeni su amfora te više dijelova oplate i klinovi rimske galije otkriveni u Njemačkoj u sklopu policijske akcije potrage kulturnih dobara, koja se nude na crnom tržištu.

„Prema podacima iz notifikacije, predmeti su izronjeni iz Jadranskog mora kraj Rapca, iz potonulog drvenog broda. Predmeti su izronjeni kasnih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća od strane njemačkih državljana, koji su predmete prenijeli u Njemačku. Navedene predmete naslijedio je član obitelji koji ih je potom prodao preko e-Baya. Njemačka policija primijetila je transakciju preko navedene platforme te je od kupaca zaplijenila predmete“, objašnjava Vedran Kos, kustos muzeja.

U muzeju je do sada bilo pohranjeno ili izloženo 26 cijelih amfora, osam dijelom oštećenih amfora i 47 raznih ulomaka amfora. Većina amfora potječe s dva podvodna arheološka nalazišta, s rta Prašćarica u Raškom zaljevu i iz uvale Koromačno, a ostali su nalazi amfora većinom bez popratne dokumentacije, bilo da ih je zaplijenio MUP ili su pak poklonjeni muzeju. Novi eksponati bit će javnosti prezentirani na  konferenciji za novinare sazvanoj za srijedu u podne. (R.S.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa