sdp predstavio svoje kandidate

Ferić želi biti župan: 'Multikulturalnost nije zasluga jedne stranke'

0
Danijel Ferić
Danijel Ferić

U prostorijama Zajednice Talijana Circolo u Puli 7. prosinca predstavljeni su kandidati za župana i zamjenicu župana. Uvodno se predsjednik SDP-a Istarske županije Vili Bassanese zahvalio svima na dolasku na konferenciju za medije povodom predstavljanja kandidata SDP-a Danijela Ferića za župana Istarske županije kao i njegove zamjenice Antonelle Degrassi. Istaknuo je kako je socijaldemokraciji čovjek uvijek u fokusu interesa te da želi živjeti u Istri u okruženju gdje se može biti različit, a ostati isti i gdje je naša raznolikost naše bogatstvo, a ne problem.

Nadalje je istaknuo: „Želim raditi u Istri u okruženju promjena i podrške gdje svi imamo jednaku šansu i gdje je jedini kriterij uspjeha osobni rad i kompetencije. To je jedini zalog i formula za perspektivu i bolji život građana Istre. Konačno želim župana sa stavom koji će nam to i omogućiti. Zbog toga smo mi danas ovdje da bi vam predstavili našeg kandidata za župana i zamjenicu koji će uz podršku SDP-a na cijelu Istru prenijeti sve naše primjere dobre prakse koje smo ostvarili u općinama i gradu u kojima SDP obnaša vlast. Naši rezultati i standardi koje smo postigli iznad su prosjeka Istarske županije, po njima smo prepoznati i u Europi, upravo nam takva rješenja i projekti sigurnost, perspektive i bolji život."

 

Sanja Radolović obratila se okupljenima te istaknula zadovoljstvo što može reći kako će Istra imati župana sa stavom  koji će brinuti o cijeloj Istri, jer sada je proračun Istarske županije rezervni proračun Grada Pule što ne bi trebalo tako biti, iako bi ona kao stanovnica Pule trebala biti zadovoljna s tako postavljenim stvarima.

"Danijela Ferića poznajem niz godina jer smo surađivali u radu gradske organizacije SDP Pule i mogu reći kako se dokazao u političkom kao i u poslovnom radu gdje su iza njega ostali hvale vrijedni rezultati. Zna kako funkcioniraju sve razine lokalne vlasti jer je aktivni gradski vijećnik, bio je županijski vijećnik te ima iskustva iz privatnog sektora što ga čini kompetentnim za obavljanje funkcije župana na dobrobit stanovnika Istre", rekla je Radolović.

'Nismo mogli odabrati bolju osobu od Antonelle'

"Antonella Degrassi je jedna krasna osoba koja je poznata po svom društveno korisnom radu te mislim kako je ona najbolji mogući izbor za zamjenicu župana. Smatram kako mi kao SDP u ovom trenutku nismo mogli odabrati bolju osobu od Antonelle jer uz to što je dobra osoba, ima i političko iskustvo koje je bitno za funkciju zamjenice župana te njoj i Danijelu želim uspješan rad nakon pobjede na lokalnim izborima", završila je svoje obraćanje Sanja Radolović, predsjednica SDP Pule i saborska zastupnica.

Govor kandidata za župana i njegove zamjenice, Danijela Ferića i Antonelle Degrassi objavljujemo u cijelosti u nastavku.

„Ovim putem želim se zahvaliti Viliju i županijskom vodstvu na nominaciji za kandidata za župana koju ovim putem službeno i prihvaćam zajedno sa svojom zamjenicom Antonellom Degrassi iz Umaga. Na ovu kandidaturu smo oboje obvezani. A obvezani smo jer želimo fer Istru jednakih šansi za sve, a ne samo za one podobne. Obvezani smo jer želimo dokazati da socijaldemokratske i zelene politike koje promoviramo u lokalnim sredinama gdje smo dobili povjerenje građana, podižu standard građana i građanki, u tim se sredinama bolje živi.

Kao što znate u svom dosadašnjem radu nikad se nisam libio izreći svoj stav o svim relevantnim pitanjima važnim za Pulu ili Istru. Stav je važan i taj stav imat ću i kao župan. Riješit ću probleme na koje godinama ukazujem, one koje i vi vidite i koje tište građane i građanke, ali obećat ću samo ono što mogu ispuniti. U ovu kampanju ulazim ponizno, ali odlučno, otvorena uma i srca, sa čvrstim stavom, ali prije svega -  pošteno. Bez laži i obmana. To je imperativ. Varke, spletke i populizam prepuštam onima kojima je pobjeda cilj. Meni je pobjeda sredstvo, a cilj boljitak građana i građanki - bolja, jača i poštenija Istra za sve nas!

Riješit ću problem nedostatka ležajeva u domovima za naše sugrađane treće životne dobi izgradnjom potrebnih domova za umirovljenike. Ulaganjem u dogradnju škola osigurat ću jednosmjensku nastavu. Muzil ću izmjenama županijskog prostornog plana vratiti tamo gdje pripada – građanima i građankama. Neću bježati od Kaštijuna. Toj ću se ekološkoj bombi posebno posvetiti. Tamo je ugroženo zdravlje građana i opstanak okoliša. Odmah ću uspostaviti civilni nadzor. To je pitanje zdravog razuma.

Njegovat ću turizam, ali ne ovaj kakav imamo danas. Istra se pretvorila u regiju sobarica i konobara. Tome treba stati na kraj. Ne možemo sve temeljiti na betonizaciji i devastaciji prirodnih dobara. Treba nam turizam koji će biti u službi građana i građanki, a ne turizam čiji su sluge Istrijani i Istrijanke. Treba nam turizam koji s pravom može nositi naziv „održiv“, a ne da se ta riječ prostituira bez stvarnog odraza u praksi. Govorim o turizmu koji neće pogodovati krupnom kapitalu. Izgradit ću sklonište za napuštene životinje. Istra mora imati utočište za napuštene duše. Pustit ću medije da rade svoj posao. Slobodno novinarstvo je uvjet za bolje društvo.

Okosnica programa bit će politike koje u fokusu imaju obrazovanje, socijalu, zaštitu okoliša, gospodarstvo i kohezijske EU fondove. Nećemo, dakle, kao neki, obećati gradnju Guggenheim muzeja, ali budite sigurni da zbog toga kultura, poljoprivreda, ribarstvo i zdravstvo neće biti zapostavljeni. Obećati mogu svašta. Ali, već sam rekao, od mene nećete slušati nebulozna i nerealna obećanja ili obećanja koja nisu u ingerenciji župana poput dogradnje istarskog ipsilona i druge cijevi tunela Učka. Neću se hvaliti projektima kojima nisam, niti mogu doprinijeti. To nije pošteno. Nije fer. No to ne znači da neću imati stav o svim relevantnim pitanjima važnim za građane i građanke Istre. Trebat će vremena, ali kad pobijedim Istru ćemo vratiti svim građanima i građankama, ne samo podobnima i ne samo onima sa stranačkom iskaznicom. Istra će zaista postati regija jednakih šansi za sve.

Neću vam govoriti o toleranciji i multikulturalnosti, to nije, niti će ikad biti, zasluga jednog čovjeka ili stranke. Taj civilizacijski doseg pripada vama, građanima i građankama, i zato ne dajte da se koristi protiv vas“, kazao je Danijel Ferić.

'Želim da sva djeca u Istri imaju jednake šanse i najbolje uvjete'

„Kao zamjenica župana baviti ću se društvenim djelatnosti na način da ćemo pokušati sve primjere dobre prakse koje smo postigli u našim općinama i gradu u kojima SDP obnaša vlast prenijeti na cijelu županiju uz naravno i ostale dobre projekte. Za početak ćemo se kao tim fokusirati na najosjetljivije skupine u našem društvu, a to su naša djeca i naši umirovljenici.

Odgoj i obrazovanje; želim da sva djeca u Istri imaju jednake šanse i najbolje uvjete u kojima će odrastati, koliko je to god moguće. Polazeći od predškolskog odgoja pa do fakulteta. U općinama i gradu u kojima obnašamo vlast smo to postigli, dakle znamo kako, upravo te standarde želimo prenijeti na cijelu Istru.

Cilj nam je svim umirovljenicima koji imaju potrebu osigurati adekvatnu skrb. Želja nam je u cijeloj Istri realizirati sve ono što smo već postigli u nekim našim općinama i gradu Umagu iz kojeg dolazim. Upravo naš program „pogodnosti i skrbi za umirovljenike grada Umaga“ želimo omogućiti svim građanima Istre. U našem gradu gotovo nema liste čekanja za naš dom umirovljenika to želimo i cijeloj Istri, naročito u Puli. Trebati će nam par godina, ali iz prakse se vidi da znamo riješiti i taj problem.

Baviti ću se pravima svih nas građana Istre da svi i u svakom trenutku budemo isti i da naša raznolikost u Istri ne bude naš problem već naše bogatstvo. Istarskoj politici nedostaje europska otvorenost gdje je jedni uvjet zapošljavanja osobna kompetencija a ne politička podobnost. To moramo i želimo mijenjati ako želimo modernu europsku regiju Istru.“, zaključila je Antonella Degrassi.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa