Slučaj urbanizacije zemljišta u Višnjanu dospio u Provjereno (video)

0
Viktorija Antolović (foto: Nova TV)
Viktorija Antolović (foto: Nova TV)

Građane male istarske općine Višnjan uznemirio je prijedlog novog prostornog plana. Njime bi naime profitirao - taj načelnik i njegova rodbina. Njihova bi zemljišta trebala postati građevinska. javlja Provjereno Nove TV. Prenosimo dio članka u nastavku.

Riječ je o 16.500 četvornih metara. Pusta zemljišta koja načelnik uopće nije imao u imovinskoj kartici, kaže nije to smatrao važnim?! Tolušić i Kuščević i Žalac i Marić - pa svi su bivši baš zbog imovinske kartice. Nije se stigao tim baviti, jer imao je briga oko biznisa, priznao nam je. Ali, ni to nije smio. Pa i to je protuzakonito. Trebao je prenijeti upravljačka prava. Ali, eto, nije. Ima još. Prošle je godine, potrošio 100. 000 kuna na reprezentaciju.

Kaže, što vas briga: Ja jedem sedam puta na dan. A poklanja partnerima knjigu koju općina kupuje od njegove firme. Pa ni to se ne smije. A tek njegova direktorica dviju općinskih tvrtki - ujedno je i direktorica inozemnih tvrtki koje od općine kupuju zemlju. Gdje ih mi više nalazim?

ačelnik je izložio prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana. Koja će zemljišta postati građevinska, a koja više neće stvorilo je uzavrelu atmosferu u 56 sela koliko općina ima. ''Bunimo se, jer jedan dobije sve, drugi ne dobije ništa'', kazao je Bruno Koraca. Viktorija Antolović, kaže kako je ''njima i susjedu pored izmjenjeno iz građevnog u zeleno.''

Neki na svojim česticama neće moći graditi ništa jer su postale zelene, a neki će pak moći graditi ili prodavati po puno većoj cijeni. Neki uopće nisu ni ušli u plan. Govore nam ,nepravedno se dijelilo.

Ono što je najviše uzbudilo građane je činjenica da načelnik sebi i svojoj obitelji urbanizira 16 tisuća i 500 kvadrata diljem općine. ''Ja to nisam činio da bi profitirao nego sam činio da bi išao u onom pogledu razvoja vlastite obitelji'', izjavio je Angelo Mattich, načelnik općine Višnjan.

Vlasnik zemljišta u Gametićima kaže kako on puno obećava, priča bajke i planove. ''Znate, ljudi s određenom inteligencijom se love za to, vjeruju u to, a ne vide njegovu imovinsku karticu'', kaže.

Ne vide jer je do prije nekoliko dana nije ni bilo. Odnosno jest, ali bez upisanog ijednog kvadrata imovine- zemljišta. Samim načelnikovim prijedlogom izmjene prostornog plana otkrilo se kako u njegovoj imovinskoj kartici nedostaju stranice popisa zemljišta.

Angelo Mattich dodaje kako je on domorodac, da su njegovi pokojni roditelji bili zemljoradnici i te da he 30 hektara zemlje od njih naslijedio, zajedno sa svoje dvije sestre. ''Ja nisam kriv što sam rođen u Višnjanu, nisam kriv što sam nešto nasljedio'', istaknuo je Mattich. Nije načelnik samo nasljedio, već je i kupovao tijekom godina. Dobio je na izborima 2005., 2009. i 2017. godine. Dakle treći mu je mandat. A o kvadratima ni slova, donosi Provjereno gdje pronađite cijeli tekst i video prilog.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa