Kabola: 'Naše vino godinu dana leži pod morem u Istri'

0
Marino Markežić (foto: arhiva)
Marino Markežić (foto: arhiva)

Na jednom od najljepših istarskih imanja, smještenom između Buja i Momjana na oko 250 metara nadmorske visine, gdje pogled "puca" na Alpe i Dolomite, proizvodi se istarska malvazija odležala čak godinu dana pod morem, piše 24sata. Prenosimo dio teksta u nastavku.

Vinarija Kabola, čija vinska tradicija seže još iz 1891. godine plasirala je tu posebnu malvaziju zvanu "Malvazija Under the Sea", a koja se čuva na čak 22 metra dubine, na mjestu gdje se se sudaraju morske struje-vruje. Malvazija godinu dana dozrijeva u tišini morskih dubina, u polumraku i pod pritiskom, na temperaturi od 7-12 stupnjeva.

Današnja, isključivo ekološki proizvedena vina Kabola nastavak su stare, obiteljske tradicije koju su nastavili vlasnik Marino Markežić, sa suprugom Patricijom i kćerkom Anom, dizajnericom koja je i osmislila neobičnu etiketu za "morsku malvaziju" koja je turistima, ali i domaćim gostima postala pravi hit. Boce su "optočene" morskim pužićima i školjkama koji su se u tih godinu dana pod morem uhvatili na njima što daje dodatni vizualni doživljaj.

Unatoč teškim vremenima zbog koronakrize, "morska malvazija" ipak je našla put do pravih vinoljubaca, kako domaćih tako i inozemnih, te se traži "boca više".

- Osim vina iz amfora, pjenušavog vina, momjanskog muškata, svježe malvazije te crvenih vina merlota, caberneta, terana... veliki "bum" napravila je naša malvazija odležala pod morem. Ideja se rodila prije sedam godina kada smo napravili male količine tog vina koje smo kušali unutar obitelji i bliskih prijatelja. Od 2015. godine povećali smo količine jer su se svi oduševili morskom malvazijom, a ideja je potekla od dugogodišnjih prijatelja iz Ike. Riječ je o jednoj ekipi pomoraca i ponekih kapetana brodova koja je kroz život proputovala svijet i kušala razna vina iz cijelog svijeta. Zajedničkim snagama ostvarili smo, u početku skromnu ideju, koja je ubrzo naišla na odličan plasman. Boce potapamo u kolovozu i do kolovoza naredne godine budu pod morskim dubinama, u specijaliziranim kavezima - odao je vlasnik Kabole, Marino Markežić za 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa