ILLUMINATE VODNJAN

Grad Vodnjan osvijetlio crkvicu svetog Franje

0

Turistička zajednica grada Vodnjana, u četvrtoj je fazi projekta Illuminate Vodnjan osvjetlila crkvu Sv. Franje Asiškog koja se nalazi nedaleko Parka kažuna, na zapadnom izlazu iz grada Vodnjana, na cesti za Bale.

Kroz ovaj projekt Turistička je zajednica grada Vodnjana u ranijim godinama osvijetlila neke od kulturnih znamenitosti koje su se na taj način željele dodatno istaknuti te omogućiti njihovu vidljivost i noću.

Tako je u prijašnjim godinama, na zanimljiv način osvjetljen Park kažuna. Kažuni su vidljivi noću s glavne ceste želeći dobrodošlicu u Vodnjan, a sa prednje strane privlače pozornost posjetitelja da u njih uđu, jer djeluje kao da je netko zaboravio zagasiti svjetlo. U nastavku projekta osvjetljena je palača Bettica u centru Vodnjana, gdje je smješten muzej grada Vodnjana. Palača je osvjetljena jednostavnom , decentnom rasvjetom kako bi zasjala noću. Povodom inauguracije skulpture „Uliki“ autora Gualtiera i Simonea Becka Moccenia, osvjetljane je sama skulptura i drvored maslina neposredno u blizini skulpture.

 

U ovogodišnjoj fazi projekta osvjetlili smo crkvu sv. Franje Asiškog. Crkva sv. Franje Asiškog s freskama iz četrnaestog stoljeća, građena je u osmom stoljeću. Crkvi je nakon 2. svjetskog rata pao krov i dio pročelja. Krov je danas saniran.

Crkva je osvjetljena u istoj nijanski kao i Park kažuna, s obzirom da se nalazi nedaleko parka, a napajanje je solarno. Nije bilo nikakvih radova na samoj crkvi, niti u njenoj unutrašnjosti.

Park kažuna i crkva sv. Franje Asiškog čine jednu cjelinu i vjerujemo kako će posjetitelje zaintrigirati ovako osvjetljeni kažuni i crkva pa će poželjeti ovdje prošetati noću, u društvu ili možda sami, kako bi uživali u našim predivnim kamenim divovima i šarmantnoj crkvi, i jedni i drugi čine dio bogate kulturne i povijesne baštine vodnjanštine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa