marinko čulić u novostima:

Istarski model trebao bi se primijeniti i na srpske zastave

0
Ilustracija (foto: Igor Kralj/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Zašto se Hrvatskom ne bi smjele vijoriti srpske zastave? Zato, kategoričan je Branko Bačić, jedan od čelnih ljudi HDZ-a, što hrvatski zakon zabranjuje upotrebu zastava drugih država, čime je, avaj, promašio sve što se dalo promašiti. U Istri je sasvim uobičajeno da se na raznim državnim priredbama i svečanostima izvjesi uz hrvatsku i talijanska zastava, kao što je uobičajeno da se imena mjestima i gradovima daju u dvojezičnoj hrvatsko-talijanskoj varijanti. Čak i tamo gdje je Talijana manje od trećinskog cenzusa koji proizlazi iz zakona, piše Marinko Čulić u Novostima. Prenosimo dio članka u nastavku.

To je naprosto dio istarskog regionalnog konsenzusa koji, vjerujem, sadrži i mrvu pijeteta prema ubijenim nevinim Talijanima tokom Drugog svjetskog rata i njihovom masovnom protjerivanju poslije toga. E, tog pijeteta nema prema Srbima u Hrvatskoj, iako su njihove žrtve bile puno veće, što se vidjelo i nakon najnovije inicijative Aleksandra Vučića da se u povodu novog praznika Dana srpskog jedinstva zatraži od Srba u inozemstvu da izvjese srpske zastave na svim srpskim kućama i stanovima. To je kod nekih ovdje kod nas izazvalo žestoke reakcije da je to poziv na novu velikosrpsku agresiju drugim sredstvima, što je pretjerano jer bi nanijelo više štete ovdašnjim Srbima nego Hrvatskoj.

Ali nije ni za prešutjeti jer Vučić je pozvao na isticanje službene srpske državne zastave i to u svim "slobodnim srpskim zemljama", što zvuči zlokobno. A ni slovom nije spomenuo hrvatski zakon koji dopušta upotrebu srpske zastave, ali tek uz odobrenje nadležnih hrvatskih vlasti i uz uvjet da se tada uz srpsku zastavu izvjesi i hrvatska. E čekaj malo, to traži odgovor, koji je i stigao i to s najnadležnije adrese.

 

Oglasio se Milorad Pupovac koji je pozvao Srbe u Hrvatskoj da se drže hrvatskog zakona o zastavama, a odredio se i prema provokativnom stavu da bi trebalo isticati službenu zastavu države Srbije. Podsjetio je da srpska nacionalna zajednica u Hrvatskoj ima vlastitu, službeno odobrenu zastavu, pa bi nju trebalo isticati, ali samo na također odobrenim srpskim manjinskim institucijama, a ne na svakoj srpskoj kući, kako je zatražio Vučić....

Jedini način da se zaustavi pretvaranje nacionalnih zastava u ratne trobojnice je već spomenuti istarski model, gdje te zastave ne idu jedna protiv druge, nego jedna uz drugu. U suprotnom, sutra se, iako malo teže, može ponoviti problem hrvatskih zastava u Vojvodini. A već sada toga ima koliko hoćeš u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i, evo, posebno u Crnoj Gori. Ima tu, međutim, jedan još ozbiljniji problem, zapravo fundamentalan, koji nema veze s najnovijim trvenjima oko nacionalnih zastava jer je puno stariji. To je da nacionalne, stranačke i slične zastave odavno sliče na isprane krpe koje ništa i nikome ne znače što bi htjele značiti, jer iza njih stoje loše i uvelike promašene državne i stranačke politike, toliko promašene da zapravo i namjerno izazivaju ovakve incidente kako bi u drugi plan pao osnovni problem koji ih tereti i muči. A muči ih prvenstveno to što su po svaku cijenu htjele biti neovisne, a sada ni njima nije jasno što bi s tom neovisnošću jer ona zapravo ne donosi nikakvu vidljivu korist. Dapače, prije donosi štetu. Evropa? Oh, ta predvodnica glavnih vrijednosti Zapada (jer Sjedinjene Države to više definitivno nisu) uklopila se u ovaj jad i bijedu više nego savršeno, napisao je Čulić u Novostima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa