veći prihodi nacionalnog nautičkog diva

ACI nastavio rasti i u prvom kvartalu 2024.

0
ACI marina Rab
ACI marina Rab

Najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik nautičkog sektora, ACI d.d., u prvom je kvartalu 2024. godine nastavio pozitivni trend rasta.

Nakon što je prošla poslovna godina, jubilarna 40. od osnutka nacionalnog nautičkog lanca, polučila 35,9 milijuna eura poslovnih prihoda prema revidiranom godišnjem izvješću, u prva tri mjeseca ove godine Društvo je uprihodilo 5,7 milijuna eura. Riječ je o pokazateljima većim za 11 posto ili 0,6 milijuna eura  u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najznačajniji je porast pritom zabilježen kod usluge godišnjeg veza.

Nastavno na kontinuirane aktivnosti koje kompanija provodi za što skorije rješenje pitanja koncesijskih ugovora, u prvom je kvartalu u održavanje kvalitete infrastrukture uloženo ukupno 0,5 milijuna eura, i to ponajprije u ACI marinama Rab, Skradin i Veljko Barbieri.

 

"Poslovanje Društva u prvom kvartalu ove godine obilježeno je prvenstveno pripremom za predstojeću sezonu, kako u dijelu komercijalnih uvjeta i odnosa s poslovnim partnerima, tako i kroz pripremu marina u segmentu investicija i održavanju koncesijskih prostora. Navedeno se očituje i kroz ostvarene rezultate poslovanja kompanije, stoga ne iznenađuje povećanje poslovnih prihoda za 11 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dobre rezultate postižemo kontinuiranim iskoracima u području nautičkih usluga i infrastrukture, a u ovom kvartalu smo ih ostvarili zahvaljujući povećanju prihoda od usluga godišnjeg veza. Smatramo da smo u najvećoj mjeri pripremljeni za predstojeće razdoblje, a u novu sezonu ulazimo ohrabreni osjetnim porastom poslovnih prihoda zabilježenih već u prvom kvartalu", istaknuo je predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić.

ACI je u prvom kvartalu ove godine realizirao 0,5 milijuna eura kapitalnih ulaganja koja su prvenstveno bila usmjerena na održavanje kvalitete, odnosno sigurnosti u pružanju usluge nautičarima, a u najvećoj se mjeri odnose na sanacije sidrenih sustava u ACI marinama Rab, Skradin te Veljko Barbieri u Slanom. Nadalje, u izvještajnom razdoblju ostvaren je rast prihoda od prodaje, koji su u odnosu na usporedno razdoblje veći za 0,6 milijuna eura, a što predstavlja rast od 12 posto. Najveći je rast pritom zabilježen od usluge godišnjeg veza i to u iznosu od 0,5 milijuna eura.

Nastavak je ovo pozitivnog trenda rasta zabilježenog proteklih nekoliko godina. Naime, prema izvještaju neovisnog revizora potvrđeno je da je u 2023. godini nacionalni lanac marina ostvario 35,9 milijuna eura poslovnih prihoda. Pritom su prihodi od prodaje bili veći za 2,9 milijuna eura, odnosno 9 posto u odnosu na godinu ranije, te su iznosili 34,6 milijuna eura, a ostvareni su s istim kapacitetima kojima ACI raspolaže već dugi niz godina, što prije svega odražava stabilnost poslovanja. U protekloj je godini ostvaren i pozitivan bruto financijski rezultat u vrijednosti od 3,7 milijuna eura, kao i EBITDA u iznosu od 12,7 milijuna eura.

Strateški razvoj poslovanja kompanije i dalje nailazi na ograničenja zbog produženja koncesija, što ostaje pitanje kojem menadžment Društva pridaje potpunu pozornost, budući da većina ACI-jevih ugovora o koncesijama ističe 2030. godine. Uz intenzivne aktivnosti vezane uz produženje koncesija, ACI je u nastavku 2024. godine posvećen pripremi marina za početak nautičke sezone, a u planu je i realizacija značajnijih ulaganja. Riječ je o strateškim ulaganjima vrijednim 12,5 milijuna eura, od čega je dio već započeo u prvom kvartalu. (Istarski.hr)
 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa