preminuo gitarist anelida i dugogodišnji ton majstor radija pule

Aldo Spada bio je čista dobrota. Uvijek bi popravio ono što nitko nije znao

0
Aldo Spada (Foto: Facebook/Anelidi)
Aldo Spada (Foto: Facebook/Anelidi)

Danas je, u 70. godini života, nakon teške bolesti preminuo Aldo Spada Ptica, gitarist legendarnih Anelida, koji na istarskoj sceni postoje još od 1965. godine. Aldo, poznat po svom širokom osmijehu, kojim je svakodnevno častio i nas, novinare, dok smo se mimoilazili u nekadašnjem sjedištu Radija Pule i Glasa Istre na rivi, bio je svojevrsno zaštitno lice benda bez kojeg nije bilo mnogih važnih manifestacija u Istri. Radio je kao ton majstor na Radio Puli, gdje ga kolege pamte kao vedru, nesebičnu osobu, uvijek spremnu pomoći. 

 

"Naš dragi Aldo obilježio je svojim velikim djelovanjem Radio Pulu, a posebno živote brojnih naših glazbenika koji su kod nas snimali svoje albume, od kojih su mnogi osvojili i puno nagrada. Aldo, kakav je bio dobričina, nevezano za žanr koji je snimao, u svakom je dao najbolje od sebe i izvukao iz glazbenika ono najbolje što se dalo izvući, zbog svoje silne dobrote, ali iza te dobrote krila se i velika stručnost i jednostavnost", prisjeća se Bruno Krajcar, glazbenik i glavni urednik Radio Pule, gdje je Aldo radio od 1996. do 2015. godine. Nakon toga je nekoliko godina proveo, također kao ton majstor, u pulskom HRT-ovom centru, sve do umirovljenja. 

"Ono što karakterizira Alda je čista dobrota. Nikad ga nisam vidio smrknutog, dakle, uvijek s osmijehom na licu, uvijek spreman za zafrkanciju, za druženje i za pomoć. Kad nitko ne bi znao nešto popraviti od instrumenata ili elektronike, nešto vezano za razglas ili zvučnike, zadnja je nada uvijek bila Aldo, a on bi uvijek našao neko rješenje i popravio ono što nitko nije znao popraviti, tako da je bio omiljen među glazbenicima i kao stručna osoba, ali i kao čovjek, prijatelj", kaže Krajcar.

U Anelidima je proveo gotovo čitav svoj vijek: došao je s nepune 22 godine polovicom 1970-ih godina i ondje svirao sve do prije nekoliko tjedana. 

Krajcar je s Aldom više puta surađivao prilikom snimanja pjesama za svoje albume.

"Ne samo što mi je snimao brojne pjesme, nego je i više puta svirao razna sola. Bio mi je suradnik, ne samo kao ton majstor i producent, nego i kao vrhunski studijski gitarist. On je snimio većinu snimaka na mom prvom, Porinom nagrađenom albumu 'Mate Balota'. Aldo je doista obilježio i moj glazbeni put, a i ovdje na Radio Puli, ali i glazbeni put velikog broja glazbenika iz Istre i šire. Između ostalih, snimao je Olivera Dragojevića i Bobbyja Sola, od jazz glazbe preko rocka i punka do klasike. Aldo je bio toliko svestran glazbenik i ton majstor, bio je poseban i jedinstven, pun veselja i životne radosti, bio je takav karakter", rekao je Krajcar.

Upravo je za produkciju na Radio Puli Aldo Spada bio nominiran i za najprestižniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin na albumima Tamare Obrovac i Bruna Krajcara, a mnogi su albumi i pjesme s njegovim snimkama okrunjeni i drugim brojnim nagradama. Surađivao je i na mnogim glazbenim projektima, uz ostalo i na digitalizaciji Arhiva 'Renato Pernić'. Kao ton majstor oblikovao je zvuk brojnih istarskih glazbenika, poput Alena Vitasovića, Gustafa, Livija Morosina, Dječjeg zbora Zaro s Lindom Milani.

"Svima će nam nedostajati, njegov nas je odlazak jako rastužio. Iako smo znali da je teško bolestan i da se bori s bolešću već nekoliko godina, nadali smo se ipak da nas neće tako brzo napustiti", izjavio je Bruno Krajcar.

Ispraćaj Alda Spade Ptice bit će sutra u 11.30 sati na Gradskom groblju u Puli. Obitelj moli građane koji ga žele ispratiti da ne  kupuju cvijeće, već da novac doniraju Odjelu internističke onkologije i hematologije Opće bolnice Pula. (Mirjana Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa