legenda s verude

Napustio nas je Grga, čovjek koji je znao odsvirati sve stvari Rolling Stonesa

0
Foto: Regional Express
Foto: Regional Express

U 54. godini života jučer nas je napustio Dean Grgorović, kojeg većina Puljana pamti po nadimku Grga. Osobenjak, duhovit, uvijek spreman izbaciti pokoji štos iz rukava. Verudež Grga bio je od onih ljudi koje su svi poznavali i voljeli, jedna od onih tihih legendi Pule koji su postali dio njenog urbanog identiteta.  

Grga je najviše volio rock'n'roll i svoju gitaru. Svirao je u nekoliko bendova. Često ga se, dok je bio boljeg zdravlja, moglo vidjeti u gradu, ispred neke samoposluge, kako na zidiću svira omiljene stvari Jimija Hendrixa. Pročulo se da zna odsvirati sve stvari Rolling Stonesa. Jednom sam ga, sumnjičava, upitala je li to točno, jer nema osobe koja zna sve na svijetu, pa bile to i pjesme Stonesa. Grga je, međutim, odsvirao sve najkompliciranije stvari Stonesa kojima sam ga htjela podlo zaskočiti. 

Grga je, pričalo se, bio jedan od najboljih gitarista u gradu. Negdje 90-ih, na jednom natjecanju u Uljaniku, ponio je i titulu najboljeg gitarista u Puli. Odsvirao je "Jumpin' Jack Flash" i pobrao ovacije publike. Nagradu, kašetu piva, poklonio je publici. Takav je bio Grga, jednostavan, neposredan, bez kalkulacija i dlake na jeziku. Zato su ga njegovi sugrađani toliko voljeli.   

"Hej, Džimi" priča je o rock'n'rollu koju sam napisala 2015., objavljena u Glasu Istre, a potaknuo ju je upravo Grga. U njoj su imena i događaji mrvicu izmijenjeni, ali ostala je srž, Grgina velika ljubav prema rock glazbi. Čut ćemo jednom, negdje, još koji riff legende s Verude. 

Hej, Džimi

Zvali su ga Džimi. Svirao je najbolje u gradu. Kada bi opleo po žicama gitare podignute visoko na leđima, Džimi bi zvučao poput svog imenjaka Jimija. Gitara bi cvilila i uvijala se pod Džimijevim dugačkim prstima, umiljata i podatna poput ukroćene pantere. Džimi se, s gitarom na ramenu, kretao na relaciji Forum-Prvomajska i moralo se dogoditi pravo čudo koje bi ga natjeralo da skrene s ove pravocrtne rute. Hodao je visoko uzdignute glave, s debelim plastičnim cvikama na nosu, raskuštrane kose, bacajući noge ispred sebe poput paradnog konja.

- Ej, Hero, imaš koju kintu?, zaskočio je školskog druga.

Herman nije mogao odbiti Džimija. Takav je majstorski rad prstima zaslužio pet kuna.

- Sviraš još gitaru? Se sjećaš one stvari od Hendrixa?, zanimalo je Džimija.

Hermanu se nije dalo objašnjavati da je gitaru zadnji put uzeo u ruke prije trideset godina. Tada je bio mršav kao prut, iz busena duge kose privirivao mu je samo špicast nos, a na izlizanoj jakni od trapera pisalo je Rolling Stones. Hero se furao na Micka Jaggera i mantru seks, drugs and rock'n'roll. Gitara je tu da privuče cure. Negdje je pročitao da se Lemmy Kilmister hvalio da je spavao s najmanje 1.200 žena. Čim sam uzeo gitaru, sve je krenulo, rekao je Lemmy.

Micku gitara nije trebala da dogura do četiri hiljade. Herina cifra bila je kudikamo manja. Stotka, čini mu se, ako ćemo malo pretjerati. Džimijeva brojka ostala je jednoznamenkasta.

- Ciao Cicciolina, kako si?, pozdravio je Džimi Herinu ženu. Cicciu tim nadimkom nitko nije nazvao već 30 godina. Više nije isprana dugokosa plavuša, pogled joj je još uvijek proziran i plav, no gravitacija je nagrizla njene glavne atribute. Još uvijek je nosila peticu kojom je omađijala Heru, iako se morala pomučiti da u nju ugura omlohavjeli sadržaj.

- Hero, se viđaš šta s curama, Džimi se zapleo u vremeplovu.

- Ali, to je bilo prije tri…

- Bog, Hero, se vidimo, otplovio je Džimi prije nego što je uspio čuti ostatak rečenice. Sjeo je na zidić pored dućana, cugnuo gutljaj piva i namjestio gitaru. „Hey Joe, I said where you goin' with that gun in your hand? I'am going down to shoot my old lady…“

Negdje u daljini, tamo prema Kandlerovoj, čuo se odjek potpetica. Džimijevu pjesmu nije imao tko čuti.

„…you know I caught her messin' round with another man. Yeah! I'm goin' down to shoot my old lady“.

Đitra je prela pod Džimijevim prstima. Iza uha mu se dimila cigareta. Lijevu nogu prebacio je preko desne. Pivo je bilo dopola ispijeno. Pored Džimija nije prošla nijedna žena. Nastavio je plesti.

Iz Prvomajske je konačno izmilio stari frend i dobacio mu deset kuna:“Hej, Džimi! Hvataj!“

Džimi je uzeo novčanicu i u dućanu kupio još jedno pivo. Otpio je velik gutljaj, povukao dim, nježno obuhvatio đitru oko struka i ovlaš je poljubio u vrat.

„You know I caught her messin' 'roung with another man. Huh! And that ain't too cool. Huh, hey Joe, I heard you shot your woman down. You shot her down.“ (Mirjana Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa