Video, Foto Nešto lagano za objed: toast alla Paradiso Celeste
Piše: Outlaw Chef Damjan Bistričić

Nekada je davno 'dominantni muškarac' odlazio u lov u obližnju preriju naoružan svojim nožem, kopljem, lukom i strijelom. U preriji su se nalazile divlje životinje koje je ovaj vješti lovac selektivno odabrao s ciljem da od njih napravi 'mesnate prehrambene artikle' s kojima će prehraniti svoju obitelj i plemensku zajednicu. Te iste životinje mogle su isto tako i njega odabrati da od njega izrade hranu za sebe i svoj čopor.
Danas moderan 'dominantan muškarac' nakon što se njegova ljudska ženka ili ti 'družica' izvikala na njega da ne leži po cijele dane na kauču i besciljno gleda u TV ekran, dok ona čisti po cijeloj kući, odlazi isto tako u 'divlju preriju' u Lov. Danas se ta 'divlja prerija' naziva 'super marketom'. On je također naoružan. Nije kao nekada, da ima svoj nož, koplje, luk i strijelu, već on danas posjeduje moderno oružje koje je izrađeno od nekakve plastične mase. Ovo oružje On naziva kreditnom karticom. On uz pomoć kreditne kartice kreće u lov po preriji lokalnog super marketa i odabire prehrambene artikle sa kojima će taj dan prehraniti svoju obitelj i eventualno nekakvog kućnog ljubimca...
Tako sam i ja poput svakog modernog 'dominantnog muškarca' naoružan svojom plastičnom kreditnom karticom krenuo u obližnju divlju preriju 'super marketa'. Pritom sam pogledom punog prijezira i izmišljene nadmoći odmjeravao druge ljudske mužjake koji su se također kretali po super marketu u lovu na prehrambene namirnice. Oni su također i mene odmjeravali istim takvim pogledom...
Ali pustimo sada to... Lutajući ovom modernom prerijom super marketa, shvatio sam da ne trošimo više toliko kalorija kao kada smo odlazili u prirodnu preriju, pa sam se odlučio na nešto lagano za objed... Nešto što me neće opteretiti i usporiti moje tijelo i um... U obližnjem frižideru odabirem gorgonzolu sir. Tu odmah preko puta frižidera među policama s voćem, odlučujem se za nekoliko 'sočnih' žutih kruški. Kruh za tost imam doma. Limun mi raste u dvorištu.
U vazi, iza kuće mi raste peršin. U ormariću odmah pored šanka imam zeleni papar u zrnu... Sad će mi Velimir dati malo maslinovog ulja čim završim kupnju i 'lov' u ovoj preriji. I to je to, imam sve što mi je potrebno da bih preživio kao 'dominantan muškarac' u ova teška i izazovna moderna vremena. Zanima li vas kakvo jelo jede moderan 'dominantan muškarac'? Zaronite skupa samnom u dubinu ovog recepta i saznajte...
Sastojci za jednu osobu
Sok od pola iscjeđenog limuna, 7 dkg gorgonzole, 1/2 zrele kruške, 1/3 čajne žličice svježe zdrobljenog papra, 1 jušna žlica maslinovog ulja, dvije fete vama omiljenog kruha, dvije do tri svježe grančice peršina...
Opis
1) Ogulite koru od kruške, i ostavite ju na manji tanjurić sa strane - trebati će Vam.
2) Očistite košćice i peteljku , pa polovicu kruške narežite na tanke ploške.
3) Gorgonzolu sir , narežite oštrim kuhinjskim nožem na tanke tetive.
4) U mužaru izdrobite zeleni papar.
5) Na donju fetu kruha prvo položite fetice kruške.
6) Na ploškice kruške na feti kruha, stavite sir gorgonzolu kojeg ste izrezali na fete.
7) Po siru gorgonzoli i kruški ponacajte friško zdrobljeni papar.
8) Sve poklopite sa gornjom fetom kruha, pa stavite u Vaš toster, da se peče nekih 3 do 4 minute... dok vanjska površina kruha ne dobije smeđkaste prugice.
9) Po isteku gore navedenog vremena, izvadite vaš tost iz tostera. Po njemu stavite prženu koru od kruške koju ste pržili na vrelom maslinovom ulju, 2 do 3 minute, paralelno dok se pekao tost u tosteru.
10) Recept za preliv od limuna : Iscijedite pola limuna. Dobiveni sok dobro izmiješajte vilicom u manjoj zdjelici ili šalici sa jednom jušnom žlicom maslinovog ulja. Budući da se ovdje zapravo spaja askorbinska kiselina iz limuna sa biljnom masnoćom (maslinovo ulje), dobit ćete osviježavajuću gustu tekućinu, zlatno zelenkaste boje . Sa ovom gustom tekućinom, poprskat ćete Vaš tost, po kojem ste stavili prženu koru od kruške, nekoliko listova svježeg peršina i tri cvijeta od jagode (ovi cvijetovi su neobavezna opcija, blago kiselkastog su okusa)
Oštrina gorgonzole pomiješana sa blagom slatkoćom kruške, koji podiže ugodna ljutost zelenog papra, sljunljena sa blago osviježavajućom aromom maslinovog ulja i vrlo ugodnom blagom - slatkastom gorčinom pržene kruškine kore - pomoći će Vam da se nakon ovog tosta osjećate savršeno !
Dobar Vam tek dragi moji čitatelji, i nek Vam je blagoslovljen ostatak današnjeg dana...
Vaš Outlaw