Foto 'Željeli smo imati vina koja će nas nazivom podsjećati na našeg noneta Piera'
Piše: Eleonora Matković Čakić

Gotovo stotinu ljubitelja vina, ugostitelja, someliera, degustatora i prijatelja okupilo se 24. travnja na glamuroznom Spring&Sparkle partyju u impresivnoj vinariji Tomaz u Motovunu.
Povod okupljanja bilo je premijerno predstavljanje nove linije pjenušaca Pier. To je pjenušavo bijelo vino dobiveno dekoloriranjem terana, a proizveden je klasičnom metodom. Nakon sekundarne fermentacije odležava na kvascima 36 mjeseci.
„Pjenušac karakterizira izrazita mineralnost, dok aroma podsjeća na prženu koricu kruha te citrusno voće. Može se poslužiti kao aperitiv, ali i sljubiti s jelima na bazi morskih plodova, sirevima te voćem“, stoji u njegovom opisu.
Na prostranoj terasi s koje se pogled proteže na tri strane - na Motovun, na vinograde i na dolinu Mirne, okupljanje je započelo uz piće dobrodošlice, a uzvanike je dočekivao Klaudio Tomaz sa svojom obitelji, suprugom Danijelom, sinom Antonijom te kćerkama Melani i Stefani.
„Okupili smo se kako bismo vam predstavili našu novu paletu pjenušavog vina pod imenom Pier, proizvedenih od sorte terana, ali različitih tehnologija proizvodne i to blank, rose i noir. Željeli smo imati jednu liniju pod nazivom Pier da nas podsjeća na našeg noneta Piera, kao jedna zahvala u njegovu čast. On je bio najstariji član obitelji kada sam ja počeo doživljavati vinograde i vino“, kazao je u prigodnom govoru Klaudio Tomaz i naglasio da je „u novu liniju pjenušca svoj štih dao sin Antonio“.
Nakon obraćanja uslijedilo je opušteno druženje uzvanika uz kušanje novih berbi pjenušaca, gastro delicija koje je pripremao chef Robert Perić, vrhunsko vino i glazbu uživo, a za uređenje interijera i catering pobrinula se Velka Šuran sa svojim timom.
Na kraju druženja gosti su mogli kušati i ostala Tomaz vina u podrumu, trenutno jedne od najmodernijih vinarija u Istri.