Reakcija čitatelja na devastaciju obale

Divlja privezišta i 'corpi morti' u Kavranu. Evo što kaže načelnik

0
(Snimio čitatelj)
(Snimio čitatelj)

Nelegalnih molova, vezova i raznih divljih sidrišita ima po čitavoj istarskoj obali, naravno na atraktivnijim lokacijama, a jedan nam je čitatelj ovih dana poslao fotografije s područja Općine Marčana koje pokazuju nekoliko primjera nelegalnih radova i nagrđivanja morskih stijena na samoj obali u Kavranu. Zasigurno ih ima još. Zato smo načelnika Marčane Predraga Pliška upitali koliko je takvih vezova evidentirano, što Općina poduzima po tom pitanju, koliko njih je porušeno, te što općenito Općina planira u budućem suzbijanju, ali i prevenciji takvih divljih poslova.

Treba podsjetiti da stupanjem na snagu novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, jedinicama lokalne samouprave proširen je djelokrug postupanja vezan za pomorsko dobro, osobito uzimajući u obzir institut pomorskog redara kao novinu. Općinsko vijeće Marčane je tijekom iste godine, sukladno smjernicama i nalozima sadržanim u navedenom zakonu, donijelo odluku o redu na pomorskom dobru kojom se podrobnije utvrđuju postupci zaštite pomorskog dobra te postupanja pomorskog redara.

 

Podsjetimo i da je do stupanja na snagu tog zakona evidenciju u vezovima, kako legalnim tako i nelegalnim, vodila je Lučka kapetanija Pula, sukladno tadašnjim ovlastima.

"Neposrednom koordinacijom s Lučkom kapetanijom Pula, Općina Marčana je proteklih godina uklonila velik broj betonskih sidrenih blokova (corpo morto) i to njih oko 150 iz akvatorija uvale Mala Vinjola i Duga Uvala (kod hotela), zajedno s plutačama i svim zatečenim privezanim materijalima. Isto tako, uklonjeno je nekoliko nelegalno postavljenih sidrenih blokova iz akvatorija u uvali Sveti Mikula, Rakalj (kod svjetionika)", ističe Pliško.

Dodaje i da je Općina Marčana u više navrata prijavljivala bespravnu gradnju molova i vezova na pomorskom dobru u vlasništvu države i to nadležnoj građevinskoj inspekciji Državnog inspektorata, kao i mjesno nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu zbog počinjenja kaznenog dijela.

"Proteklog je mjeseca službenik nadležnog upravnog odjela Općine Marčana okončao stručno osposobljavanje za obavljanje poslova pomorskog redara pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, nakon čega je od navedenog Ministarstva zatraženo izdavanje rješenja o ovlaštenju za obavljanje poslova nadzora pomorskog dobra u općoj upotrebi, budući da bez traženog rješenja pomorski redar ne može postupati sukladno odredbama zakona te odluke o redu na pomorskom dobru. Zbog učestalog povećanja opsega poslova na području komunalnog redarstva (pridodane ovlasti prometnog, poljoprivrednog, pomorskog redara itd.), Općina je proteklog mjeseca raspisala javni natječaj za prijem u službu na neodređeno vrijeme jednog višeg referenta-komunalnog redara-prometnog redara-pomorskog redara unutar nadležnog upravnog odjela. No navedeni je natječaj poništen budući da nije zaprimljena niti jedna prijava koja bi ispunjavala formalne uvjete natječaja. Stoga planirano ponovno raspisivanje javnog natječaja i to u narednih nekoliko dana", najavljuje Pliško. Naposljetku je komentirao i fotografije koje smo mu poslali.

"Prema stanju vezova na zaprimljenim fotografijama, može se zaključiti da je ovdje riječ o starijim vezovima. Upoznati smo s lokacijama istih ali i brojnim drugim, već postojećim, duž obale koja teritorijalno pripada Općini Marčana. Čim se ispune ranije navedeni zakonski uvjeti, Općina Marčana će postupati sukladno novim zakonskim ovlastima kao i odredbama odluke o redu na pomorskom dobru, temeljem kojih će se svi novi nelegalni vezovi uklanjati po službenoj dužnosti", zaključuje Pliško. (M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa