jučerašnja drama u puli

Doznajemo tko je časnik čija je obitelj deložirana

0
Prizor jučerašnje deložacije (foto: Milivoj Mijošek)
Prizor jučerašnje deložacije (foto: Milivoj Mijošek)

Jučer smo svjedočili deložaciji obitelji vojne osobe Hrvatske ratne mornarice, zapovjednika ratnog broda, kada su se u Gundulićevoj ulici u Puli, nedaleko sjemeništa, oko 11 sati okupili zaposlenici suda, javna bilježnica, predstavnici DORH-a, nekoliko policajaca i desetak vojnika zajedno s njihovim nadređenim, te proveli prisilno ulaženje u stan i izvlačenje namještaja.

Prema prvim neslužbenim informacijama, časnik je dobio nečastan otpust iz vojske, pa ga se deložiralo iz stana koji pripada MORH-u, zajedno sa suprugom i dvoje maloljetne djece, koji u trenutku deložacije nisu bili u stanu. Kako saznaje Istarski.hr, radi se o Ivanu Rumori, inače i doktoru znanosti na Pomorskom fakultetu u Rijeci od 2021. godine.

Rumora na obrani doktorskog rada (Foto: Pomorski fakultet u Rijeci)

Iz njegove biografije saznajemo da je rođen 1982. godine u Zagrebu. Diplomirao je 2006. na Pomorskom fakultetu u Rijeci, stekavši naslov diplomirani inženjer pomorskog prometa, smjer: nautika. Nakon diplome zapošljava se u Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) gdje obnaša dužnosti pomorskog časnika, oružnog časnika, zamjenika zapovjednika broda i zapovjednika broda (sve dužnosti obnašane su na brodovima Obalne straže RH). Godine 2009. završio je temeljnu časničku izobrazbu časnika HRM na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu. Godine 2011. proveo je nepunih 8 mjeseci na časničkoj izobrazbi na Britannia Royal Naval College u Dartmouthu, UK. Godine 2013. završio je International Navigating Officer's Course u HMS Collingwood, Portsmouth, UK. Godine 2015. završava naprednu časničku izobrazbu na US Coast Guard Training Center, Yorktown, VA, te nastavlja raditi u Obalnoj straži Republike Hrvatske na dužnosti zapovjednika broda.

Znanstveno-istraživačke aktivnosti izvodio je sudjelovanjem u znanstveno-istraživačkom projektu 'Istraživanje korelacije maritimno-transportnih elemenata u pomorskom prometu' pod vodstvom prof. dr. sc. Serđa Kosa, FRIN od 2015. godine. U područje znanstvenih interesa pristupnika Ivana Rumora spadaju: satelitska navigacija, identifikacija uzroka, modeliranje i korekcije pogrešaka satelitskih navigacijskih sustava, analiza rizika korištenja satelitske navigacije za potrebe pomorske površinske navigacije, posebno u ratnoj mornarici. Rumora je izvanredni član Kraljevskog instituta za navigaciju (The Royal Institute of Navigation) iz Londona, UK. Pozvani je suradnik Radne skupine za spektar i signale satelitskih navigacijskih sustava Međunarodnog odbora za satelitsku navigaciju (ICG) organizacije Ujedinjenih naroda (Beč, Austrija) te je bio član Međunarodnog programskog i organizacijskog odbora tradicionalne godišnje konferencije Baška GNSS Conference, koja se u organizaciji Kraljevskog instituta za navigaciju iz Londona, UK održava u Baški, na otoku Krku, RH. Objavio je dva znanstvena članka u znanstvenim časopisima indeksiranim u vodećim svjetskim bazama i 5 radova na međunarodnim konferencijama s međunarodnom recenzijom.

Rumora (lijevo) na obrani doktorskog rada (Foto: Pomorski fakultet u Rijeci)

Također, Rumora je koncem 2017. godine iz Pule otišao na dužnost na brod pri Zapovjedništvu snaga operacije Europske unije EU NAVFOR MED OPERATION SOPHIA u južnom Mediteranu ispred obala Libija. Taj mu je odlazak u operaciju SOPHIA bio prvi angažman u operacijama potpore miru. (M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa