KOLIKO SE TROŠI U HNL-U?

Istra 1961 je najviše podigla plaće igračima, pogledajte koliko se troši

0
Ilustracija (Foto: NK Istra 1961)
Ilustracija (Foto: NK Istra 1961)

Svakog travnja nogometna javnost dobije na uvid financijske izvještaje klubova SuperSport HNL-a za prethodnu kalendarsku godinu. Javna objava financijskih izvještaja je obveza klubova u postupku licenciranja pri HNS-u te svakako pridonosi transparentnosti klubova, posebno prema svojim navijačima, piše Index.

Dakako da je za razumijevanje kompletne financijske situacije potrebno biti unutar samog kluba, jer se iz izvještaja ne može vidjeti sve (npr. neki rokovi otplate, dogovori s dobavljačima itd.), ali iz objavljenih podataka se može dobiti prilično jasna okvirna slika financijskog stanja klubova. Također, puno podataka u izvještajima eksplicitno je navedeno pa ih se može koristiti za usporedbu među klubovima.

 

Možda najzanimljiviji podaci su oni o plaćama igrača. Svaki klub u financijskom izvještaju navodi stavke "plaće igrača", "porezi i doprinosi - igrači" i "ostali nerazvrstani troškovi primanja igrača". Svi iznosi su potom zbrojeni pod stavku "troškovi primanja igrača", što uključuje dogovorene plaće te isplaćene bonuse i premije. Prilikom usporedbe klubova, koristit ćemo stavku "troškovi primanja igrača".

Ovdje je važno napomenuti dvije stvari. Pojedinačne plaće igrača nisu nigdje navedene jer je to poslovna tajna klubova, a i sami igrači imaju pravo da ne otkrivaju svoja primanja kao i svaki drugi radnik u Hrvatskoj. Drugo, podaci se odnose na kalendarsku godinu, a ne na tekuću sezonu tako da podaci zapravo obuhvaćaju po jedan dio dvije sezone. Bilo bi bolje, i "nogometnije", da klubovi rade izvještaje od ljeta do ljeta, ali trenutno je zakonski propisano da to bude kalendarski.

Ako pogledamo listu koliko HNL klubovi troše na igrače, Nogometni klub ‘Istra 1961’ u 2023. godinu na tu je stavku potrošila 2.534.845 eura i po tome je bila na petom mjestu najizdašnijih, odmah iza ‘velike četvorke’.

Zanimljivo je usporediti brojke s prethodnom godinom te vidjeti koji su klubovi najviše povećali troškove primanja igrača, a koji su te troškove smanjili.

Najveći iskorak od ostalih je u postotku imala Istra, koja se očito nadala nadogradnji prošlosezonskog petog mjesta i proboju prema europskim pozicijama, ali to joj ove sezone nije ni malo uspjelo te je, zasad, osvojila 15 bodova manje nego u cijeloj prošloj sezoni. Plaće je povećala za 26% iliti za 521.822 eura, piše Index.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa