galerija zuccato

U Poreču svečano otvorena izložba 39. Slikarske kolonije

0

U porečkoj je Galeriji Zuccato Pučkog otvorenog učilišta otvorena izložba na kojoj su predstavljena djela domaćih i međunarodnih umjetnika sudionika 39. Slikarske kolonije. Riječ je o rezidencijalnom projektu, jednom od najstarijih u Hrvatskoj, tijekom kojeg umjetnici borave i stvaraju djela u Valamarovim objektima. Ispred Pučkog otvorenog učilišta Poreč prisutne je pozdravila ravnateljica Vesna Tripar, a izložbu je otvorila Tea Pestotnik Prebeg, direktorica sektora kvalitete i održivosti u Valamaru.

U listopadu prošle godine umjetnici su tjedan dana boravili u Isabella Valamar Collection Island Resortu u Poreču gdje su stvarali umjetnička djela inspirirana morem, prirodom i ljepotom otoka Sv. Nikola.

Iz Hrvatske su sudjelovali David Belas iz Poreča i Omar Lović iz Rijeke. David je multimedijalni umjetnik, performer, redatelj i vizualni umjetnik. Svoju umjetničku praksu temelji na integraciji vizualne i izvedbene umjetnosti, a strast prema crtanju igra ključnu ulogu u oblikovanju njegovih umjetničkih priča. Omar aktivno djeluje u području vizualnih umjetnosti, a posebno je fokusiran na slikarstvo i ilustraciju. Njegovo umjetničko interesno područje obuhvaća reinterpretaciju tradicionalnog slikarstva kroz suvremene tehnike, tehnologije i pristupe.

 

Dvije umjetnice dolaze iz Austrije. Melanie Dorfer, njemačka multimedijalna umjetnica sa sjedištem u Beču te Barbara Höller, bečka umjetnica čije se umjetničke prakse izražavaju kroz koncepte geometrijskih sustava. 

Diplomirani studenti Akademije likovnih umjetnosti u Besançonu u Francuskoj, Robin Davourie i Mélissa Franchini bili su najmlađi predstavnici, a njihove radove karakterizira svježina pogleda i istraživanje suvremenih umjetničkih pristupa.

"Slikarski medij danas je toliko šarolik, raznolik i heterogen da izmiče samo jednoj od mogućih interpretacija. Svjesni toga, sudionici Kolonije, bez obzira na različite stilske moduse, primjene drugačijih sredstava, oblika, pa i jezika slike, priklanjaju se pojmu kao interpretaciji koja posreduje ideje prostornosti djela. Ono što je svima njima zajedničko je potpuna predanost istraživanju te slikarske prostornosti kao i njezine, samo naizgled, ograničene dvodimenzionalnosti", izjavila je na otvorenju Jerica Ziherl, kustosica izložbe. 

Porečka slikarska kolonija započela je davne 1983. godine. Tradicionalno se održava u Valamarovim hotelima u Poreču pa će tako otok Sv. Nikola i Isabella Valamar Collection Island Resort biti domaćin i ovogodišnje, jubilarne 40. Slikarske kolonije.

Izložba u Galeriji Zuccato za posjetitelje će biti otvorena do 11. svibnja 2024. godine, a besplatan ulaz moguć je svakim danom od 10 do 12 te od 18 do 20 sati, osim nedjeljom i praznicima, kada će galerija biti zatvorena. (Istarski.hr)
 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa