Istarski vodovod proslavio 80 godina postojanja

0
Laura Šuperina, direktorica Istarskog vodovoda
Laura Šuperina, direktorica Istarskog vodovoda

"Kroz proteklo razdoblje svoga postojanja Istarski vodovod stasao je u tvrtku koja je pronalazila odgovore na sve upite i zahtjeve vremena, od izgradnje prvih kilometara vodovodne mreže do zahtjevnih vodoopskrbnih objekata i sustava koji osiguravaju dovoljne količine vode za stanovništvo, gospodarstvo, a naročito za turističku privredu i poljoprivredu, koje predstavljaju okosnicu razvoja cijele Istre", kazala je u svom obraćanju Laura Šuperina, direktorica Istarskog vodovoda, 25. listopada, na proslavi 80. godišnjice djelovanja ovog poduzeća.

Šuperina je kazala kako sustav Istarskog vodovoda pokriva područje od dvije trećine Istarskog poluotoka, odnosno 29 jedinica lokalne samouprave sa preko 63 tisuće potrošnih mjesta. "Sustav funkcionira iznad hrvatskih ali i europskih prosjeka. Postotak vodificiranosti od 99,3% i gubici u distribucijskom sustavu od 17% iznad su spomenutih standarda", istaknula je.

Šuperina je navela nove projekte koji će se realizirati u skoroj budućnosti. Prvi projekt je integrirani poslovni informacijski sustav temeljen na SAP tehnologji koji se uvodi s ciljem da se integracijom obuhvate svi poslovni procesi tvrtke. Drugi projekt odnosi se na nadogradnju sustava daljinskog nadzora i upravljanja, koji predviđa uvođenje sustava daljinskog očitanja vodomjera.Laura Šuperina: Kada voda poteče na našoj špini ne razmišljamo koji je put prešla

Jedan od zanimljivijih projekata je i izgradnja mini hidroelektrana na području Buja. "Planirano je u sustav uključiti 16-ak minielektrana i na taj način smanjiti troškove električne energije", kazala je Šuperina

"Kada voda poteče na našoj špini ne razmišljamo koji je put prešla i koliko nas je sudjelovalo da ta čarobna kapljica bude uvijek dostupna i zdrava. Ponosni smo što smo dio te priče koja ima sretan završetak", zaključila je na kraju svog obraćanja direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina.

Buzetski gradonačelnik i predsjednik skupštine Istarskog vodovoda Siniša Žulić istaknuo je kako Buzet s pravom i ponosom nosi titulu grada vode. "Čaša zdrave pitke vode i danas je za nas blagodat u kojoj , nažalost, nema prilike uživati velik dio svjetskog stanovništva, zato njome, usprkos starima navadama, itekako treba nazdraviti", zaključio je Žulić.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Danko Holjević naveo je da je u protekloj godini u vodoopskrbu uloženo gotovo 22 milijuna kuna te da se u ovoj planira ulaganja od gotovo 20 milijuna kuna. "Ovih 80 godina rada Istarskog vodovoda sigurno su dokaz kvalitete tvrtke i ispravnosti vizija i strategija", naglasio je Holjević.

Monografija
Monografija "Na izvorima Istarskog vodovoda"
Flego: Siguran sam da će Istarski vodovod znati odgovoriti na sve izazove budućnosti

"Kad netko ima 80 godina uobičajeno je reći da živi u mirovini, mirnim životom i da je ono najdinamičnije iza njega, no za vodovod se to ne može reći jer su u novim okolnostima Europske unije ispred Istarskog vodovoda veliki izazovi", kazao je istarski župan Valter Flego u svom je obraćanju. "Izazovi su uvijek isti: stabilna, sigurna, dostupna i jeftina vodoopskrba za sve potrošače. Siguran sam da će i u budućnosti Istarski vodovod znati odgovoriti na sve izazove ", kazao je Flego.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić kazao je kako Istarski vodovod u Hrvatskoj spada u vrh unutar svoje djelatnosti, a također očekuje da će biti i predvodnik novih nadolazećih reformi. "Želim vam bezbroj budućih godina i da se Istarskih vodovod razvija u veliku i snažnu tvrtku", zaključio je Kurečić.

Ravnateljica Istarske kulturne agencije Tajana Ujčić predstavila je novu monografiju Istarskog vodovoda "Na izvorima Istarskog vodovoda". Ujčić je na kraju predstavljanja monografije kazala kako su izračunali da su pumpe koje rade 80 godina ispumpale vode u količini od jedne milijarde tolitara. (Tekst i foto: Darko Tumpić)

Istarski župan Valter Flego
Istarski župan Valter Flego
Siniša Žulić
Siniša Žulić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa