Sponza: Rovinj će biti ekskluzivniji od Dubrovnika

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Ponajbolji svjetski piloti izveli su prošlog vikenda nezaboravni spektakl na nebu iznad jednog od najljepših gradova u Hrvatskoj, pa i na Mediteranu, piše Jutarnji list. Rovinj se pokazao izvrsnim domaćinom Red Bull Air Racea, događaja koji se po ekskluzivnosti može mjeriti samo s Formulom 1. Gradonačelnik Giovanni Sponza napokon može odahnuti.

*Jeste li zadovoljni kako je protekla utrka?
- Svjetska manifestacija Red Bull Air Race protekla je u najboljem mogućem redu. U organizacijskom smislu posao je besprijekorno odrađen tako da su pozitivni učinci i efekti, ne samo za Rovinj već i za Istru i Hrvatsku nemjerljivi. Organizacija ovog događanja bio je najveći izazov i najzahtjevniji posao koji je ikad postavljen pred sve nas u Rovinju.

* Tko je financijski ponudio teret organizacije?
- Ključno je da je projekt sinergija javnog i privatnog. To je dobitna kombinacija. Najveći dio troškova pokrila je Maistra, te potom brojni sponzori i hrvatska radiotelevizija. Na organizaciji je radilo jako puno ljudi koji su opravdali dobar ugled koji Rovinj ima.

* Koliko je sve to koštalo?
- Vjerujte mi da ne znam točno. Maistra je potpisivala ugovore i preuzela financijske obveze.

Giovanni Sponza, gradonačelnik Rovinja
Giovanni Sponza, gradonačelnik Rovinja

* Vjerujete li da se ulaganje u takvu manifestaciju može isplatiti?
- Apsolutno da. Dobit će biti puno veća od ulaganja. Red Bull Air Race u skladu je sa smjernicama našeg masterplana razvoja turizma u kojem smo si zacrtali kao cilj stvaranje vrhunskih događanja svjetski prepoznatljivog karaktera, zbog kojih će brojni gosti dolaziti u Rovinj.

Ovaj je događaj dio našeg strateškog promišljanja o turizmu i dobar putokaz kako se u ovoj prelijepoj Hrvatskoj može svake godine održati barem četiri ili pet svjetskih prepoznatljivih eventa. Tako bi se Hrvatska na najbolji mogući način pozicionirala na svjetskoj turističkoj karti. Nama u Rovinju to je samo motiv da kreiramo još događanja dostojnih jedne od najpoželjnijih destinacija na Mediteranu.

* Rovinj želi postati najekskluzivnija hrvatska destinacija, elitnija i od Dubrovnika?
- Svakako. To ćemo postići u suradnji između javne uprave i turističke privrede. Maistra ima ogromne potencijale, a Rovinj svoju atraktivnost temelji na bogatoj tradiciji i kulturnoj baštini kao i predivnoj prirodi. Moramo samo kreirati sadržaje.

* Jeli vam cilj zadržati i prvo mjesto u Hrvatskoj po broju ostvarenih noćenja?
- Da,želimo biti prvi i po broju i po kvaliteti. Imamo još prostora u privlačenju gostiju, posebice u zdravstvenom i sportskom turizmu.

*Jeste li uživali u pogledu prema nebu?
- Da, gledao sam, ali sam u glavi više bio usmjeren na organizaciju zajedno sa suradnicima kao i brojnim volonterima. Bilo mi je najvažnije da sve prođe kako treba, bez incidenata, i tako je i na kraju i bilo.

*Jeste li bili spremni i na mogućnost nesreće?
- Naravno. Imali smo spremne timove hitne medicinske pomoći, posebne ekipe, čak i helikoptere i sve ostalo za slučaj ako nešto pođe po zlu, kazao je gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza za Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa