Inicijativa Volim Pulu: Glas građana gradskoj vlasti ne znači ništa?!

0
Konferencija za medije Inicijative Volim Pulu
Konferencija za medije Inicijative Volim Pulu

Simboličnim činom lijepljenja flastera preko usta i gromoglasnom tišinom, Inicijativa Volim Pulu je na konferenciji za tisak 24. travnja izrazila svoj revolt zbog odbijanja pulske gradske vlasti svih primjedbi i prijedloga 1.503 građana Pule.

„Ovih su dana na adrese građana počele pristizati pisane obavijesti iz Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule iz kojih je očito da je gradska vlast odbila primjedbe i prijedloge vezane uz planiranje poluotoka Muzil, a koje je u samo nekoliko dana potpisalo 1.503 građana, kao i primjedbe strukovnih organizacija i ustanova, kao što su Hrvatske šume, Društvo arhitekata Istre, Udruženje hrvatskih arhitekata te Državni zavod za zaštitu prirode“, rečeno je na konferenciji.  

Na konferenciji je istaknuto kako je „bahatim odbijanjem svakog drukčijeg mišljenja postalo jasno da je javna rasprava odrađena tek formalno, bez stvarne mogućnosti sudjelovanja građana u kreiranju prostorno-planske dokumentacije, a time i budućnosti svoga grada“.

Inicijativa Volim Pulu smatra da je time srušena i posljednja zakonska prepreka gradskoj vlasti da Gradskom vijeću na usvajanje proslijedi urbanistički plan u kojem se na Muzilu predviđa turistički resort sa 2.500 ležajeva, marinom i golf igralištem sa 18 rupa.

„Takav je plan očigledna priprema za davanje Muzila, odnosno jedne petine grada, u koncesiju jednom investitoru na razdoblje do 99 godina, što praktički znači privatizaciju tog ogromnog prostorno- prirodnog resursa, ključnog za daljnji razvoj Pule. Pogotovo nakon što su sjeverni dio pulskog zaljeva, Katarina i Monumenti, već dani u 50 godišnju koncesiju. U prilog takvom razvoju događaja govori i to što takvu namjeru gradske vlasti ni jednom nisu demantirale, poput činjenice da se Muzil odavno spominje kao integralni dio megalomanskog projekta Brijuni rivijera“, istaknuto je.

Novinari su informirani da će se jedna od najvažnijih sjednica Gradskog vijeća u novijoj povijesti, na kojoj će se odlučivati o petini Pule, održat već 8. svibnja, koja je „ prema riječima pročelnika gradskog odjela za prostorno planiranje, izrečenim u emisiji Hrvatskoj uživo na HRT-u“.

Stoga Inicijativa Volim Pulu poziva sve građane i građanke da se o “slučaju Muzil” od 26. travnja dodatno informiraju na našim punktovima na gradskim trgovima i ulicama, na Forumu, Portarati, centralnoj gradskoj i tržnici na Verudi, gdje će, ukoliko već nisu, svojim potpisom izraziti protivljenje privatizaciji Muzila. Također pozivaju građanke i građane na javnu tribinu koja će se održati u srijedu 30. travnja u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja, na koju će biti pozvani svi gradski vijećnici i gradska uprava.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa