BOOKtiga učinila veliki iskorak prema kulturnom turizmu

0
BOOKtiga knjigu i čitanje približava svakom namjernom i nenamjernom prolazniku
BOOKtiga knjigu i čitanje približava svakom namjernom i nenamjernom prolazniku

Poreču je 26. travnja završilo sedmo izdanje, sad već tradicionalne BOOKtige, festivala pročitanih knjiga koji je na Trgu Marafor održan u organizaciji Gradske knjižnice Poreč, a pod pokroviteljstvom Grada Poreča i Istarske županije.

BOOKtiga je i ove godine svojim programom pozornost posvetila različitim dobnim skupinama, a okosnica Festivala s čitateljem u središtu urodila je plodom jer je više od 400 posjetitelja nazočilo događanjima uz izvrsnu komunikaciju između gostujućih književnika i publike. Knjigama na engleskom, njemačkom, danskom, talijanskom i slovenskom jeziku, BOOKtiga je i ove godine ponovno učinila iskorak ka kulturnom turizmu jer je iskazan značajan interes turista koji su u vrijeme tog posebnog Festivalaboravili u Poreču.

Festival je otvoren u okviru nacionalne manifestacije Noć knjige, u srijedu 23. travnja u Gradskoj knjižnici Poreč u 19 sati svečanom dodjelom Nagrade BOOKtiga ovogodišnjoj najčitanijoj književnici u istarskim narodnim knjižnicama, Slavenki Drakulić za roman Optužena. Nagrada BOOKtiga sastoji se od sedmodnevnog boravka u “Kući za pisce/Hiži od besid”, novčanog iznosa te posebno osmišljenog priznanja – knjige Optužena u koju su korisnici svih istarskih knjižnica upisivali svoje dojmove o pročitanoj knjizi.

Približavajući knjigu i čitanje svakom namjernom i nenamjernom prolazniku, sedma po redu BOOKtiga dovela je u Poreč i priznate goste književnike koji su u veličali ovu manifestaciju, a to su: alpinist Stipe Božić, književnik i prevoditelj Mate Maras te nagrađivani slovenski autor Goran Vojnović. Svi oni svojim su književnim susretima oduševili svoju publiku te svakome posjetitelju pružili priliku da svojim pitanjima što dublje uđe u svijet poznatih književnih djela.

Niz događaja za djecu

Festival je uz cjelodnevnu prodaju pročitanih knjiga obilježen i nizom događanja za djecu. U kreativnoj radionici “Knjiga uspomena” pod vodstvom volonterke Gradske knjižnice Poreč, Sabine Damiani učilo se o izradi knjiga od različitih materijala, a u radionici “Petkom u pet” djeca različite dobi izrađivala su slikovnicu “Moj grad u slicii riječi” povodom skorašnjeg Dana grada.

U suradnji sa zagrebačkim antikvarijatom Nova stvarnost predstavljena je izložba ilustracija“Šegrt Hlapić Josefa Lade“, čuvenoga češkoga likovnog umjetnika, slikara, ilustratora i scenografa, koji je 1930. ilustrirao i češko izdanje Šegrta Hlapića.

Završnicu Festivala obilježila je lutkarsko-glumačka predstava “Vuk i tri praščića” u izvedbi kazališne družine “Ivana Brlić Mažuranić” iz Slavonskog Broda na bajkovitoj pozornici Neptunovog hrama.

„Izuzetno sam ponosna i sretna što smo tijekom našeg Festivala na najstarijem porečkom trgu ponovno okupili ljude različitih afiniteta, različitih profesija, male i velike čitače željne dobre riječi koji su zasigurno u bogatom program pronašli i nešto za sebe. Višegodišnja tradicija prepoznata je i izvan granica ovoga grada, a složenost i zahtjevnost projekta bila bi puno veća da nema oko nas toliko vrijednih ljudi bez kojih ovaj Festival ne bi opstao. Stoga, zahvaljujem svima, sudionicima i posjetiteljima, kolegama, djelatnicama i suradnicima, našim antikvarijatima, sponzorima, medijima, svima koji su i ove godine s nama stvarali BOOKtigu. Važno je istaknuti doprinos naših sugrađana, vrijednih volontera jer želja nam je da BOOKtiga, najveća manifestacija u našoj knjižnici, bude prepoznata, ne samo po kvalitetnim programima, već i po uspješnim modelima suradnje i pozitivnim vibracijama koje ovaj Festival donosi“, poručila je Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč.

Od prodaje knjiga prikupljeno 8.820 kuna

Glavninu prodajnog fonda Festivala, od preko 7500 svezaka, sačinjavale su donacije građana, uz otpisane zbirke iz porečke, novigradske i rovinjske knjižnice. Više od 1500 posjetitelja posjetilo je knjižni sajam, knjige su prodavane po simboličnim cijenama, a prikupljeno je 8.820,00 kuna.  Donirana sredstva bit će utrošena na realizaciju inicijative „Moja knjižnica: slikovnica veća od priče“ koja obuhvaća tiskanje besplatanog primjerka dvojezične slikovnice u nakladi Gradske knjižnice Poreč za svako novorođeno dijete na području Poreštine.

Izbor naslova dodatno je bio obogaćen ponudom pročitanih knjiga gostujućih antikvarijata: Antikvarijat Mali neboder Rijeka, Antikvariat in galerija tiskov Glavan iz Ljubljane, Antikvariat Libris iz Kopra te Nova stvarnost iz Zagreba. Preostale knjige darovat će se knjižničnom stacionaru u Červaru Portu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa