Skupština Mirne o poslovanju za 2012., raspravlja tek ove godine

0
Mirna Rovinj
Mirna Rovinj

U rovinjskoj Mirni situacija je sve samo ne jednostavna. Naime, prema najnovijim informacijama, Nadzorni odbor Mirne sazvao je redovnu sjednicu Skupštine društva za 14. srpnja ove godine.

Iako su za to istekli svi zakonski rokovi, iz objavljenog poziva vidi se da se radi o Skupštini za poslovnu 2012. godinu. Sva ozbiljna trgovačka društva koja kotiraju na burzi, do sada su objavila pozive za skupštine na kojima odlučuju o rezultatima poslovanja za 2013. godinu te ujedno biraju ovlaštenog revizora za naredno poslovno razdoblje.

Validus od prošle godine traži smjenu tri člana Geneze u Nadzornom odboru Mirne

Međutim, i na tako objavljeni dnevni red, jedan od većinskih dioničara, Validus d.d. u stečaju koji drži 20,30 % temeljnog kapitala, dao je zahtjev za dopunom dnevnog reda kojim traži smjenu tri člana Nadzornog odbora, koji se u Nadzornom odboru nalaze ispred Geneze d.o.o. Ujedno traže izbor nova tri člana Nadzornog odbora te imenovanje posebnog revizora KPMG Croatia radi ispitivanja poslova te izrade sveobuhvatne revizije poslovnih odnosa Mirne d.d. i Geneze d.o.o. te sa svim fizičkim i pravnim osobama povezanim s Genezom, upravom i članovima Geneze te opozvanim članovima Nadzornog odbora i predsjednika Uprave društva.

To sve skupa možda i ne bi bilo neobično da takav zahtjev nije dan na Skupštini koja se održala početkom travnja prošle godine. Kako saznajemo, na samoj Skupštini, David Ilijevski, kao predsjedavajući prisutnim dioničarima nije dozvolio davanje protuprijedloga. Nakon toga, dioničari su Upravi uputili zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice skupštine s istim zahtjevom, međutim Uprava, odnosno Saša Krobot, uporno su opstruirali takav zahtjev pa su dioničari tek sad, nakon više od godinu dana dobili priliku da odlučuju o sastavu Nadzornog odbora.

Tim više što navedeni članovi Nadzornog odbora nisu niti izabrani od strane dioničara već ih je na zahtjev Uprave imenovao Trgovački sud. Postavlja se pitanje kako će Mirna ispoštovati svoju zakonsku obavezu da do 30. lipnja objavi revidirane financijske izvještaje za poslovanje u 2013. godini kad ovlaštenog revizora biraju tek 14. srpnja 2014.

Mirna radnicima nije uplaćivala doprinose

Za očekivati je da će se više o svemu znati nakon skupštine ali i nakon što sve inspekcije koje su pohodile Mirnu daju svoje izvještaje. Prema dosadašnjim saznanjima, dovoljno je i znati da Mirna nije radnicima uplaćivala poreze i doprinose. Špekulira se da se radi o milijunskim iznosima za koje je oštećen državni proračun ali i radnici.

Istovremeno od najava kako u Mirni rade dvije smjene i kako se probijaju rekordi, čini se da je stvarnost bitno drukčija. Od dvije smjene već odavno nema ništa, i jedna smjena je jedva krpala dnevnu proizvodnju a sad Mirna već dva tjedna stoji jer nema sirovine pa radnici ponovno strepe nad svojom sudbinom. Nadamo se da će cijela priča sretno završiti na zadovoljstvo svih njenih radnika i građana koji od nje žive i prehranjuju svoje obitelji. (Tekst i foto: Ivan Ban)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa