Ukraden, Šuput i Grdović na sajmu pršuta u Tinjanu

0
Neda Ukraden
Neda Ukraden

U Tinjanu - općini istarskog pršuta 18. i 19. listopada bit će održan 8. Internacionalni sajam pršuta ISAP. Izvrsna posjećenost i dobra prodaja sigurno je jedan od razloga što je interes izlagača za sudjelovanje na sajmu iz godine u godinu velik. Na 8. ISAP-u predstavit će se 30 izlagača, te dva klastera i to Klaster Hrvatskog pršuta i Svinjogojski klaster CroPig. Svoje proizvode predstavit će proizvođači iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Italije, Austrije, Španjolske i Slovenije. Posjetitelji sajma na jednom  mjestu mogu tako probati najbolje pršute i uživati u ovoj vrhunskoj gastronomskoj deliciji.

Za one koji još nisu bili u Tinjanu, recimo da je Tinjan općina u kojoj živi oko 1.700 stanovnika, smještena je u zaleđu  razvikanog i poznatog Poreča, i samo je dvanaestak kilometara udaljena od središta Istarske županije – Pazina. Činjenica da se broj ljudi koji tijekom sajma posjete Tinjan poveća za 14 puta u odnosu na uobičajeni dan dovoljno govori o veličini manifestacije koja se održava u Tinjanu koji se 2006. godine proglasio Općinom istarskog pršuta. No, ISAP je kroz ovih sedam godina koliko se održao postao i manifestacija koja ističe tradicijske vrijednosti autohtonih proizvoda ovoga kraja među kojima je u prvom redu istarski pršut, kao prvi hrvatski proizvod zaštićen oznakom izvornosti prema standardima Europske unije.

Neda Ukraden, Maja Šuput i Mladen Grdović u zabavnom programu

ISAP i ove godine donosi cijeli niz zabavnih i sportskih programa, od kojih svakako treba izdvojiti tradicionalnu biciklijadu, te šetnju stazom suhozida, kao i nadmetanje u potezanju konopa. Od zabavnih programa treba istaknuti koncert Nede Ukraden i grupe Tići, 17. listopada, te Maje Šuput i Alfa time banda u subotu 18., kao i koncert Mladena Grdovića i Laguna banda u nedjelju 19. listopada. Posjetitelje sajma zabavljat će i Replay band, Ribalta Band, Kvintet barique, DJ Hoki, Fenix band, Provin band, Magnolija, Tu i tamo bend i Acord band te etno grupa Veja.  Tijekom sajma bit će održan i 2. Susret dječjeg folklora, a izabrat će se i kraljica pršuta. Za istarski pršut kaže se da je najbolji kad je ručno rezan, pa će ove godine biti održano i natjecanje u rezanju pršuta. Pljočkarski klub Tinjan ove godini organizira zajedno s prijateljskih klubovima druženje u povodu 20 godina pljočkanja u Tinjanu. Danas je ovaj klub aktivan na raznim turnirima širom Istre, Zagorja i Slovenije. Specifičnost pljočkara iz Tinjana je da igraju s kamenim pljočkama, dok drugi uglavnom igraju s aluminijskim.

Zabava je za sve koji se zapute do Tinjana narednog vikenda zagarantirana. Za one možda sklonije zdravijem životu u Tinjanu će tog vikenda biti organiziran i Eko sajam – tradicionalno na njemu se nude proizvodi iz eko uzgoja – voće, povrće, med…

Službeno otvorenje sajma je u subotu 18. listopada, u 11 sati, kada će se proglasiti i najbolji pršuti.

Pokrovitelji ISAP-a su Istarska županija, Predsjednik Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva, glavni sponzori su Betoncomerce, Ghiastaff pro sport i Gratis. Sajam organiziraju Općina Tinjan, LAG „Središnja Istra“ i Udruga proizvođača istarskog pršuta.

 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa