Novi prilog u Dnevniku HTV-a: Tko su potencijalni kupci Glasa Istre i Novog lista

0
Tko može biti treća sreća za posrnulo novinarstvo?
Tko može biti treća sreća za posrnulo novinarstvo?

Novi list nema sreće s vlasnicima. I Robert Ježić i Albert Faggian neusporedivi su s osnivačem Franom Supilom koji je listu donio ugled. Danas, kada ključeve opstanka drži Zagrebačka banka, koja je Faggianu dala stotine milijuna kredita - koje ne vraća, radnici se pitaju zašto mu ne uzmu vlasnički paket, donosi HRT.

'Nadam se da će Zagrebačka banka shvatiti ozbiljnost situacije i povući prave poteze. Ako ne zbog toga da zaštiti nas, onda zbog toga da zaštiti svoju imovinu, jer Novi list je njihova imovina. Štiteći svoju imovinu, zaštitit će i naša radna mjesta', tvrdi novinar i predstavnik radnika u NO Novog lista Damir Cupać. Novi list može vraćati svoja zaduženja. Samo problem je što ih je gazda opeteretio jamstvima i za svoje druge tvrtke. 'U najgoroj varijanti ZABA uvijek može temeljem i uvjetnih i bezuvjetih tražbina upisati udjele u vlasništvu Novog lista 33, pa će s obzirom na ukupnu procijenjenu vrijednost Novog lista, koja je utvrđena na 82 milijuna, postati vlasnikom 25% ii 27% vlasništva Novog lista', izjavio je predsjenik Uprave Novog lista Neven Klarin.

Odnosi između lista i Zabe trebali bi se definirati tijekom predstečajne nagodbe. Pri tome i radnici Novog lista i Glasa Istre zazivaju isto. 'Nadamo se da će kroz predstečajnu Faggian izgubiti Glas Istre i Novi list i da će se dogoditi promjena nabolje. Da će netko doći tko je sposoban i voljan to staviti na noge u pravom smjeru, bez malverzacija', poručuje Paolo Gregorović iz sindikata Glasa Istre.

Kostrenčić: Glas Istre će teško moći sam preživjeti

Iz upućenih krugova doznajemo da se o kupnji razgovaralo s Marijanom Hanžekovićem. Pogotovo za nekoliko mjeseci kad uvede red u EPH. No Hanžeković nam u telefonskom razgovoru takvu opciju demantira. A razmišljaju li opet o kupnji Novog lista riječki poduzetnici koje su prije dvije godine podupirali Slavko Linić i Vojko Obersnel? Tada su navodno izvukli deblji kraj od osovine IDS-ZABA-Faggian. 'Tada smo govorili o vremenima prije nego što je kriza uzela zamaha, dio onih koji su bili zainteresirani krenuli su u druge velike investicije. Teško mi je procijeniti bi li u ovom slučaju postojao interes ili ne', tvrdi gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel. U slučaju Glasa Istre spominju se kao mogući vlasnici istarski poduzetnici.

'Mislim da Glas Istre teško da će moći sam preživjeti. Novi list da - ali uz velike rezove. Bez poslovnog povezivanja s nekim jačim i s nekom grupacijom, ne znači da time izgube izdavačku samostalnost, da to jednostavno neće biti moguće', smatra medijski konzultant Marijan Kostrenčić. No u izbornoj godini sve je moguće, a u 8. i 9. izbornoj jedinici itekako je važno tko će kontrolirati Novi list i Glas Istre. Važno je i banci da se riješi lošeg imidža. U moru interesa pitanje je tko može biti treća sreća za posrnulo novinarstvo.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa