Kompostanu u Buzetu gradit će bivši poslovni partner Julije Timošenko

0
Igor Krota
Igor Krota

"Nećemo tu kompostanu u srcu Buzeta, nećemo da međunarodni šverc promjeni dušu jednog od najpitomijih gradova u Hrvatskoj", izjavio je u srijedu saborski zastupnik Damir Kajin pozivajući DORH, PNUSKOK i pravosuđe da istraže porijeklo kapitala kojim bi se u zoni Mala Huba II u Buzetu trebao izgraditi pogon za proizvodnju humusa s 18 zaposlenih. Investitor je tvrtka Adria Eta iz Zagreba, direktora Igora Krote, a u vlasništu tvrtke Pursuit iz Belizea.

- Kad netko govori kao gospodin Kajin, mogu reći samo da se nije nikad bavio poduzetništvom i da nije informiran. Vlasnik tvrtke u Belizeu sam ja i jedini razlog zbog kojeg smo je registrirali u Belizeu je znatno jednostavniji i jefitniji prijenos vlasništva među budućim partnerima, izjavio nam je Krota i dodao da prijenos u Hrvatskoj košta 500 eura a na Belizeu 30 dolara, i sve je gotovo za jedan dan. U utorak u 18 sati u Narodnom domu u Buzetu bit će javno predstavljanje projekta, a bit će prisutni autori ekološkog elaborata i naš slovenski partner, rekao je Krota i pozvao sve zainteresirane da dođu na predstavljanje.

Ponovio je da se radi o jedinstvenoj tehnologiji potpuno sigurnoj za okoliš, tj. da utječe „nula na zrak, zemlju i vodu“. Iako nije bilo zakonske obveze, izradili smo elaborat utjecaja na okoliš koji je koštao 50 tisuća kuna, i to kod tvrtke licencirana u EU za takve poslove, rekao je Krota.

Poslovi s vladom Julije Timošenko

Naš se sugovornik inače u hrvatskoj javnosti spominjao i kao vlasnik tvrtke LBC koja se bavi uglavnom savjetodavnim uslugama za registraciju off-shore tvrtki klijentima iz istočne Europe. Na stranicama Svjetske banke može se naći i podatak o tužbi ukrajinskog Ministarstva izvanrednih situacija iz 2010. godine protiv LBC-a zbog nepravilnosti prilikom nabavke vozila za hitnu pomoć.

Julija Timošenko
Julija Timošenko

Prema podacima revizije koju je - zanimljivo - naručila vlada proruskog predsjednika Viktora Janukoviča, za navodnu prenapuhanu cijenu nekoliko desetaka Renaultovih vozila, a koji su kupljeni preko LBC-a i niza drugih povezanih tvrtki, optužena je vlada Julija Timošenko! Je li i novoj prozapadnoj vladi prodaja sporna teško je reći, jer vjerojatno trenutno ima važnijeg posla. 

Zaposlen je i gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić koji se suočava s negodovanjem mještana uz lokaciju buduće kompostane. Žulić nam je izjavio da je Grad Buzet u javnom pozivu za davanje prava građenja za zemljište u Poduzetničkoj zoni Mala Huba II kao garanciju za financijsku sposobnost provođenja investicije tražio instrumente utemeljene na zakonu i dobroj praksi te da je tvrtku provjerio u javnim registrima, Dodao je da s tvrtkom vlasnikom na Belizeu nisu imali kontakata.

Žulić: Ukoliko Kajin ima bilo kakve dokaze neka to prijavi nadležnim tijelima

Žulić je komentirao i Kajinovu izjavu kojom poziva organe gonjenja u Grad Buzet radi provjere porijekla kapitala za kompostanu.

- Zahvaljujem gospodinu Kajinu što je prepoznao trud i rad dosadašnjih vlasti i građana Grada Buzeta te ga svrstao u jedan od najpitomijih gradova u Hrvatskoj, no svejedno nemam namjeru komentirati ničije izjave, a najmanje Damira Kajina. Ukoliko ima bilo kakve indicije ili dokaze o tome što govori neka to prijavi nadležnim tijelima, rekao je Žulić.  (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa