Flego i gradonačelnici o novim uvjetima djelovanja LAG-ova

0
Istarski župan Valter Flego održao je sastanak s gradonačelnicima Buja, Buzeta, Labina, Novigrada, Rovinja i Vodnjana
Istarski župan Valter Flego održao je sastanak s gradonačelnicima Buja, Buzeta, Labina, Novigrada, Rovinja i Vodnjana

Istarski župan Valter Flego, 25. veljače u Pazinu je održao sastanak na temu funkcioniranja i prilagodbe Lokalnih akcijskih grupa - LAG-ova Istarske županije, novim uvjetima akreditacije, a kojem su prisustvovali gradonačelnici Buja, Buzeta, Labina, Novigrada, Rovinja i Vodnjana, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović te predstavnici šest istarskih LAG-ova.

Novi uvjeti djelovanja LAG-ova odnose se na nove smjernice i pravilnike za provedbu Mjere 19 Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Naime, trima istarskih LAG-a (Središnja Istra, Istočna Istra i Južna Istra) uskoro ističe akreditacija pri Ministarstvu poljoprivrede, a koja im je do sada omogućavala financiranje iz Mjere 202 (Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja), IPARD programa Europske unije.

Za novo programsko razdoblje od 2014. do 2020. vrijedit će nova pravila, odnosno smjernice za konstituiranje LAG-ova te veća raspoloživa financijska sredstva. Cilj sastanka je, stoga, bio pronalaženje najboljeg modela za buduće funkcioniranje LAG-ova na području Istarske županije. Župan Flego pozvao je prisutne na odgovornost i brzinu pri donošenju odluka svih tijela jedinica lokalne samouprave po pitanju definiranja preustroja LAG-ova u Istarskoj županiji.

Valter Flego
Valter Flego
Župan je, pritom, istaknuo kako je njemu posebno važno da čitava Županija bude obuhvaćena područjima LAG-ova kako bi svim istarskim stanovnicima i poljoprivrednicima bila dostupna pomoć i podrška Lokalnih akcijskih grupa za provođenje Mjera ruralnog razvoja, a posebice korištenja LEADER programa putem kojeg će se moći financirati  njihovi projekti.

Time će se, dodao je župan Flego, dodatno potaknuti ruralni razvoj te konkurentnost istarske poljoprivrede i gospodarstva općenito.

Dogovoreno je da će se na sljedećem sastanku, početkom idućeg tjedna, definirati najbolji model priključivanja neakreditiranih LAG-ova onim akreditiranim. Pripajanje je nužno, kazao je župan Flego, kako bi se budući LAG-ovi na vrijeme spremili za izradu svojih strategija, temeljem kojih će se svi budući LAG-ovi akreditirati u skladu s Mjerom 19, te biti spremni za što veću apsorpciju financijskih sredstava na području cijele Istarske županije iz Programa ruralnog razvoja RH.

Istarski župan je dodao kako cijela procedura akreditiranja LAG-ova treba biti gotovo da 1. svibnja, kada se očekuje raspisivanje natječaja od strane Ministarstva poljoprivrede.

Lokalne akcijske grupe su organizacije koje se bave lokalnim razvojem svog područja, a njihovo osnivanje se temelji na LEADER pristupu koji je pokrenut od strane Europske unije s ciljem razvoja ruralnih područja. LAG-ovi izrađuju Lokalnu razvojnu strategiju (LRS), dokument kojim se određuje plan razvoja područja i akcijski plan za ostvarivanje ciljeva. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa