Opatijska LRH preuzela slovenske hotele: Radnici u panici

0
Hotela kompleksa Bernardin u Portorožu
Hotela kompleksa Bernardin u Portorožu

Među turističkim radnicima slovenske Istre zavladala je prava panika nakon što su Liburnia Riviera Hoteli iz Opatije nedavno preuzeli četiri hotela kompleksa Bernardin u Portorožu. Koparska TV u udarnom terminu izvjestila je kako su LRH u Hrvatskoj „na lošem glasu“ budući da su vlasnici, među kojima glavnu riječ vodi SN Holding Darka Ostoje, „u pet godina vlasništva nad opatijskim hotelima smanjili broj radnika za oko 50 posto, smijenili vodeće ljude, raskinuli ugovore s velikim dijelom lokalnih najmoprimaca, izveli kozmetičke investicije, istovremeno usedmerostručili dobit i navodno sad prodaju nekretnine“. Sa stanovišta vlasnika to je sigurno dobro, ali za zajednicu kojoj su u cilju visoka zaposlenost i sinergija s okruženjem takav je scenarij razlog za brigu.

Marina Cvitić iz Sindikata Istre i Kvarnera izjavila je TV Kopru da su radnici u LRH pod velikim pritiskom te da jedva čekaju da steknu neki od uvjeta za umirovljenje ili drugi odlazak iz firme, a Marina Kirigin, novinarka Novog lista, da bi bilo najbolje kad bi se opatijski hoteli prodali nekome „tko se namjerava baviti turizmom“, jer ovi to „očito ne žele“. Novinarima TV Kopra nije uspjelo snimiti izjavu Darka Ostoje, a mi smo poslali upit Upravi LRH-a o tome što planiraju s novom akvizicijom. Odgovorila nam je Sonja Klingor, savjetnik uprave za korporativnu komunikaciju. Po njenim riječima, „strateški plan menadžmenta je da posluje po zakonima i pravilima struke, realizira dugoročni održivi razvoj koji će rezultirati u povećanju vrijednosti Hotela Bernardin“. Na koji način će to biti ostvareno i tko bi mogao biti gubitnik u cijeloj priči manje je jasno, ali nešto možemo nazrijeti na internetskim stranicama SN holdinga. Stječe se dojam da je od vođenja hotela puno više u fokusu šema „kupiti – izgraditi/prenamijeniti/izmijeniti – prodati“.

Guštini
Guštini

Ostoja, kojeg se često opisuje kao jednog od najbogatijih Hrvata, u središte je hrvatske javnosti došao prije desetak godina kada se sukobio sa Slavkom Linićem oko kuponske privatizacije. A privatizacijsko-nekretninsko-preprodavački štih i dalje prisutan u tvrtki, pa se tako na njihovom siteu promoviraju investicijski nekretninski projekti, među kojima i  poneki istarski. U Guštinima kraj Pazina SN holding na 60 tisuća metara četvornih zemljišta prodaje pet parcela s mogućnošću gradnje pet vila, gostinjskih guća i bazena. Cijena zemljišta s potvrđenim projektom za jednu parcelu je od 100 do 150 tisuća eura, ali može biti i veća, ovisno o površini parcele i projektu.    

Ima SN holding nešto i za manje zahtjevne kupce. Projekt „Concetta“ u Rovinju smjera na izgradnju vila i apartmana na samom ulazu u grad, oko 500 metara od mora i 900 od starog grada. „Na površini od 57.250 četvornih metara predviđena je izgradnja stambenog naselja koje će se sastojati od višestambenih kuća i obiteljskih vila s bazenima, te poslovnih objekata koji će biti u funkciji samog naselja. Planirani su i dodatni sadržaji - bazeni, dječja igrališta, fitnes centar, prodavaonice, frizerski i kozmetički salon, kafić i restoran - koji će upotpuniti ponudu naselja Concetta“, navodi se na siteu SN holdinga. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa