Hoće li Hrvatske vode uništiti slap Sopot ?

0
Slap Sopot
Slap Sopot

Projekt izgradnje brane na području Tupljanskog potoka, za što su Hrvatske vode pokrenule izradu idejnog projekta, prijeti uništenjem slapa Sopot nedaleko Pićna, upozoravaju iz Udruge Zelena Istra. Ekolozi ističu da je to područje dio Ekološke mreže (Natura 2000) i to kao Područje očuvanja značajno za vrste i staništa (POVS), šifra HR2001365 Pazinština, a to je ujedno i stanište strogo zaštićene vrste veliki vodenjak.

Također, napominju da je prema informacijama iz Državnog zavoda za zaštitu prirode na tom području predviđena "uspostava nužne zaštite od štetnog i progresivnog djelovanja erozije izvedbom jednostavne i manje obaloutvrde, pera, posmjerne gradnje, traverze, pregrade i sl. u koritu vodotoka“ ta da su za taj zahvat Hrvatske vode obavezne napraviti Ocjenu prihvatljivosti za Ekološku mrežu i Ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš. Prema informacijama Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije i Državnog zavoda za zaštitu prirode ti postupci još nisu pokrenuti.

Ekološka mreža sama po sebi nije dovoljna za zaštitu Sopota jer se njome ne štite krajobrazne vrijednosti, pa ni ukupna bioraznolikost područja, nego samo ciljane vrste i staništa zbog kojih je područje izdvojeno u mrežu i stoga je, naglašavaju Zeleni, potreban pritisak javnosti, građana, institucija i struke kako bi se sačuvao ovaj dragulj središnje Istre.

Udruga Zelena Istra je o ovom slučaju zatražila relevantne informacije od Držanog zavoda za zaštitu prirode i Ministarstva zaštite okoliša i prirode - Uprave za zaštitu prirode te je na svom facebook profilu pozvala građane, institucije i struke da se aktivno uključe.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa