Najavljene manifestacije Pišćaci i gunjci i Tanac na tavolac

0
S konferencije za medije
S konferencije za medije

U Marušićima kraj Buja 29. lipnja je održana konferencija za medije na kojoj su najavljene manifestacije koje će se u tom mjestu održati 4. i 5. srpnja te u mjestu Paliski, u organizaciji KUŠD "Bratstvo" iz Marušića, MO Marušići i POU Buje. Govornici na konferenciji Dario Marušić, glazbenik i etnomuzikolog, Miro Marušić, KUŠD "Bratstvo" iz Marušića, Valter Marušić, predsjednik MO Marušići i Ana Pelko, ravnateljica POU Buje, predstavili su ovogodišnji program i važnost održavanja ovih tradicijskih susreta.

Prvi dan TANAC NA TAVOLAC obilježit će feštu u mjestu Paliski. Tom prilikom postavlja se tradicionalni tavolac, ograđeni daščani podij na kojem se odvija ples uz glazbenu pratnju lokalnih glazbenika. Ples počinje zalaskom sunca i traje do duboko u noć.

Drugi dan održava se DESETI MEĐUNARODNI SUSRET MALIH SASTAVA TRADICIONALNE GLAZBE Pišćaci i gunjci. Manifestacija PIŠĆACI I GUNJCI u Marušićima zamišljena je kao jedan od načina revitalizacije glazbeno-plesne tradicije ovih područja. Međunarodni susret malih sastava tradicionalne glazbe održava se ispred doma kulture u Marušićima. Na njemu sudjeluju suvremeni gunjci i pišćaci.

Gunci-gunjci“ i/ili pišćaci su glazbeni sastavi čiju osnovu tvore gudački instrumenti violina i bajs. Suprotno općem mišljenju, uporaba violine u istarskoj tradicijskoj glazbi dokumentirana je već u 17. stoljeću. Ova vrsta glazbe tradicionalno je raširena uglavnom na području središnje i sjeverozapade Istre (Bujština, Buzeština, Pazinština, Slovenski dio Istre). Popularnost tih sastava počela je rasti krajem 18. stoljeća među ostalim i prisustvom sve većeg broja putujućih svirača. Tijekom vremena, zvuk gunjaca i pišćaca obogaćivao se uključivanjem i drugih instrumenata, u prvo vrijeme klarineta i kornete, a kasnije diatonske harmonike „triestine“. Uloga tih sastava bila je obavezna glazbena pratnja kako svadbenim tako i karnevalskim povorkama, ali je njihova uloga prvenstveno bila svirka za ples. Poslije drugog svjetskog rata, tradicija gunjaca i pišćaca upala je u krizu, no nije sasvim prekinuta što je uvelike pomoglo razumijevanju i tumačenju same baštine.

Svake godine pozvani su i gosti koji svojom izvođačkom kvalitetom doprinose popularizaciji same manifestacije i predstavljaju stimulaciju mlađim naraštajima za bavljenjem tradicijskom glazbo. Ove godine susret će uveličati folklorna grupa Gaia iz Umaga. Izložbom slika dosadašnjih susreta pišćaca i gunjaca obilježit će se deset godina susreta malih sastava tradicionalne glazbe. U prigodnom programu moći će se pogledati i prezentacija graditelja gudačkih instrumenata, oldtajmer automobili, a posjetitelji će moći kušati i tipičnu istarsku hranu, nositi tradicionalnu nošnju te sudjelovati u radionicama istarskog plesa.

Ovogodišnje manifestacije financijski su podržali Ministarstvo kulture RH i Istarska županija, Upravni odjel za kulturu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa