Živi zid: Presuda Sanaderu imat će dugotrajne negativne učinke

0
Foto: Regional Express
Foto: Regional Express

Živi zid je 28. srpnja na konferenciji u Puli komentirao jučerašnju objavu presude Ustavnog suda kojom su ukinute presude Ivi Sanaderu u slačejevima HYPO i INA-MOL. Član Glavnog odbora stranke, Dušan Cvetanović izjavio je da će ova presuda imati dugotrajne negativne učinke kako za hrvatsko pravosuđe tako i za hrvatsku državu.

Odluka Ustavnog suda potpuno je posramila Županijski sud u Zagrebu i Vrhovni sud kao najvišu sudsku instancu jer je ustanovljen čitav niz početničkih grešaka u postupku zbog kojih bi sudac Turudić trebao podnijeti neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Županijskog suda u Zagrebu. Postavlja se pitanje može li taj čovjek, koji je počinio takve kardinalne greške uopće biti sucem tako visokog suda i odlučivati u sporovima vrijednima milijarde kuna. Ovom presudom istovremeno otpada i osnova za ništetnost ugovora između Vlade RH i MOL-a čime se Hrvatskoj čini potencijalna šteta veća od 60 milijardi kuna jer se MOL oslobađa bilo kakve odgovornosti za štetu počinjenu INI i Republici Hrvatskoj.

Istovremeno, Ustavni sud u izreci presude sugerira da je Sanaderovo ratno profiterstvo otišlo u zastaru što je potpuno neprihvatljivo. Ratno profiterstvo nije i ne može zastariti, oni koji su pljačkali i bogatili se na leđima naroda u ratnim vremenima moraju odgovarati. Živi zid ima namjeru pokrenuti široku javnu raspravu o tome treba li nam ovakav politički Ustavni sud koji sudi na temelju političkih interesa, a ne na temelju prava i činjenica.

Nensi Krupić, članica GO, tvrdi kako je pljačka zakonski pripremljena i pokrivena,a posebno bode oči argument Ustavnog suda da Sanader nije mogao počiniti kazneno djelo zlouporabe položaja jer po zakonu nije bio službena osoba. Skandalozno je da se iz takvih banalnih razloga počinitelj oslobađa krivnje. Ovo je samo odraz stanja u cjelokupnom pravnom sustavu na kojeg Živi zid već godinama upozorava- sustava koji s jedne strane nalazi opravdanja za milijunske pljačke, a male ljude izbacuje na ulicu bez previše pitanja i analiza.

Marsel Dugandžić, koordinator Živog zida za Pulu izjavio je kako iz toga što u javnost nema nikakve reakcije na ovu presudu možemo zaključiti da su građani navikli na ovakve očite nepravde i da su potpuno izgubili povjerenje u institucije i njihovu pravičnost.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa