Savjetnik Kolinde Grabar Kitarović na obilježavanju Oluje u Labinu

0
Deur je u pratnji posebnog vojnog izaslanstva položio vijenac na centralni križ labinskog groblja
Deur je u pratnji posebnog vojnog izaslanstva položio vijenac na centralni križ labinskog groblja

Polaganjem vijenaca na centralnom križu gradskog groblja, u Labinu je započelo obilježavanje 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja. Komemoraciju poginulim braniteljima svojim je dolaskom uveličao Ante Deur, posebni izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Deur je inače savjetnik predsjednice RH za branitelje, pa je njegovim dolaskom labinsko obilježavanje Oluje dobilo dodatno priznanje.

Deur je u pratnji posebnog vojnog izaslanstva položio vijenac na centralni križ te potom okupljenima uputio pozdrave predsjednice države koja „s velikim poštovanjem gleda na ovaj kraj i ove ljude“. Podsjetio je da su Labinjani prvi u Europi pružili otpor fašizmu te da su se 70 godina kasnije u velikom broju odazvali borbi protiv novog neprijatelja. „Kada antifašističke i braniteljske udruge zajedno obilježavaju Oluju, kao što je slučaj u Labinu, to je nešto što nam daje snagu“, kazao je Deur i zaključio da se već samim ulaskom u „ovaj predivan grad vidi da ovdje postoji vizija“.

Ante Deur
Ante Deur

Gradonačelnik Tulio Demetlika je u ime predstavnika lokalne samouprave Labinštine naglasio da je odaziv na mobilizaciju na Labinštini bio veći od 95 posto i da su žitelji ovog kraja dali veliki doprinos stvaranju samostalne i suverene Hrvatske.

Martinović: Treba više voditi računa o onima koji nisu bježali preko granice

Darko Martinović, jedan od zapovjednika labinske bojne 119. brigade HV, pozvao je lokalnu samoupravu da poštuje prava branitelja proizašla iz Zakona o braniteljima i da se više vodi računa o „onima koji nisu bježali preko granice nego su hrabro stali u obranu domovine“.

Josip Faraguna, zapovjednik 3. satnije 3. bojne 119. brigade, naglasio je da je ponosan što su se svi Labinjani nakon Oluje kućama vratili neozlijeđeni i bez ijedne mrlje. „Povratak u Labin i doček koji smo ovdje imali, doživljaj je koji nikada neću zaboraviti“, rekao je Faraguna.

Osim predsjedničinog izaslanika Deura, vijence su položili gradonačelnik i načelnici Labinštine, te predstavnici braniteljskih udruga. Uz predstavnike lokalne vlasti, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, komemoraciji su prisustvovali predsjednik udruge antifašista i predsjednik Društva J.B.Tito. Nakon prigodnih riječi vlč. Blaža Bošnjakovića svi su se uputili u crkvu na misu posvećenu hrvatskim braniteljima. (Tekst i foto: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa