Grad Umag sklapao nezakonite ugovore o djelu

0
Sjedište umaške gradske uprave
Sjedište umaške gradske uprave

Grad Umag je tijekom 2014. i 2015. godine sklopio ugovore o djelu za neke poslove koji spadaju u službeničke poslove, što nije u skladu s propisima, stoji u predstavci Upravne inspekcije Ministarstva uprva Republike Hrvatske objavljenom 19. studenoga. Inspekcijski nadzor proveden je na zahtjev Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika poslan 25. ožujka ove godine.

Sindikat u zahtjevu ističe slučaj Zvjezdana Kovača s kojim je zaključen ugovor o djelu za obavljanje pomoćno-tehničkih poslova na pripremi dokumentacije za legalizaciju, a imenovani je uglavnom obavljao poslove vozača, što znači da je s njime zaključen ugovor o djelu za poslove koje u stvarnosti nije obavljao. Također, sindikat je napomenuo da je imenovani 2002. godine sudjelovao u oružanoj pljački mjenjanice u Taru, za što je i suđen 2008. godine. Stoga su, ako se radi o istoj osobi, smatrali da treba provjeriti je li u njegovom slučaju nastupila rehabilitacija u skladu s posebnim zakonom u smislu zapreke za zapošljavanje, tj. je li zapošljavanjem ovakve osobe na ugovor o djelu svjesno zaobiđeno postojanje zapreke za zapošljavanje na poslovima namještenika.

Uz to je inspekciji skrenuta pozornost na činjenicu da su se istovremeno, dok su se za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada Umaga zapošljavale osobe po ugovoru o djelu, čak i na poslovima komunalnog redara, u Gradu Umagu provodila otpuštanja službenika i namještenika. Između ostalih, otpuštene su su dvije namještenice na način da su poslovi čišćenja „outsourcirani“ i dva komunlana redara tako što je propisana za stupanj viša stručna sprema od one koju su oni imali. (R.S.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa