Požar u Labinu: Osam obitelji mora u privremeni smještaj

0
Izgorjela zgrada na Vinežu
Izgorjela zgrada na Vinežu

U požaru zgrade Vinež 178 sa 17. na 18. siječnja izgorjeli su krov i krovište i četiri stana na katu, a četiri stana u prizemlju su oštećena od vode kojim je požar gašen. Novi privremeni smještaj moraju potražiti obitelji Vidović, Jukan, Černjul, Hodžić, Jurasić, Begović, Sandomenigo te Silvio Blasina (87) u čijem je samačkom domaćinstvu izbila vatra. Zgrada je bila osigurana, doznajemo u Labin stanu, a procjena štete, koja je golema, bit će obavljena u srijedu.

Vatrogasci su dojavu o požaru dobili u 23.28 sati od Kristijana Glavaša putem broja 112. Pojavile su se glasine da su kasnili pola sata, ali zapovjednik JVP Labin Darko Vitasović to opovrgava.

- Ne znam odakle takve tvrdnje. Svi naši razgovori se snimaju i svatko se može uvjeriti da smo krenuli istog časa kada je stigla dojava – kaže Vitasović.

Požar je gasilo devet vatrogasaca sa šest vozila. Lokaliziran je u 4 sata, a potpuno je ugašen u 9 sati.  

Uzrok požara najvejrojatnije je otvoreni plamen nastao pokušajem Silvija Blasine da se ugrije. Naime, njemu su isključeni struja i voda, a nije imao ni drva za ogrijev, pa se snalazio. Živi sam otkako mu je supruga umrla, a sin mu je zbog psihičke bolesti hospitaliziran u Zagrebu. Posljednjih je godina živio prilično neuredno, a po prozorskim je staklima lijepio papire da mu sunce ne smeta. Po struci je diplomirani inženjer strojarstva i dio radnog vijeka je proveo i u Njemačkoj, pa prima dvije mirovine. Unatoč poodmakloj dobi često ga se viđa u šetnji gradom. Blasina je jedan od rijetkih živućih partizana.

„Stan je naslijedio od majke. Oni imaju nadimak Lampo – otkrio nam je 87-godišnji David Zulijani, starosjedilac na Vinežu kao i Blasina.

Sreli smo ga ujutro 18. siječnja kada je počeo policijski očevid, a susjedi su pomagali unesrećenima odjećom i obućom za prvu ruku te toplim napicima. Čajem se grijao Đino Sandomenigo, samac u stanu ispod Blasininog.

„Probudio me nećak Bruno Sandomenigo, koji stanuje u blizini. Razbio mi je staklo na vratima i viknuo: “Đino, stani se, kuća gori!“ Na brzinu sam se obukao i izašao. Meni nije ništa izgorjelo, samo mi se stvorila rupa na stropu u spavaćoj sobi jer vjerojatno nešto palo“, ispričao nam je.

Stvari će privremeno smjestiti kod nećaka, a boravit će kod sestre. Nešto zabrinutiji su Senia Jukan i Ćazim Delić, koji su zbog oštećenja stana vodom također prisiljeni iznijeti stvari i iseliti se.

- Nemam gdje! Kod prijatelja ne možeš ostati tri-četiri mjeseca! Valjda će mi naći neki smještaj - kaže ona.

- Kaže gradonačelnik da je zgrada osigurana i da Grad ima predviđena sredstva za takve slučajeve i da se to rješava bez problema – nešto je optimističniji bio Ćazim.

Njegov sin Edid Delić ispričao nam je kako je doživio požar.
- Legao sam oko jedanaest sati i čuo kako nešto puca, pa sam pomislio da se netko tuče ispred Doma. Onda sam čuo kako stari viče: „U pomoć!“, pa sam pozvao tatu da ga izvuče iz stana. Odmah poslije krenuo je požar – ispričao nam je.

- Gledao sam film i u prvi mah sam pomislio da neke daske padaju, a to  je zapaljeni ternit pucao. Supruga je pogledala kroz prozor i vidjela da netko trči oko zgrade, pa je zaključila da se nešto događa. Brzo smo izašli van i kada smo vidjeli da je požar, ja sam brzo potrčao do vrata Vitorija Černjula, koji je susjed Blasini, i pokucao na vrata. Čovjek je već bio u pidžami i nije se odmah dao van, nego je pošao  tražiti neke papire, vjerojatno bankovnu knjižicu. Ljudi se relativno brzo izašli, ali to je u roku od deset–petnaest minuta planulo kao slama. Još je i vjetar puhao – ispričao nam je susjed Željko Bošnjaković.

Dodao je da se u ovim zgradama na Vinežu godišnje zapali pet–šest dimnjaka i da bi ternit s krova trebalo što prije zamijeniti.

Susjedna zgrada gorjela 1991. godine

Kristina Belušić je također priskočila susjedima u pomoć.
- Ja sam već spavala s djecom kada me probudilo lajanje psa. Osjetio je da se nešto događa, pa se uznemirio. Izašla sam i imala sam što vidjeti! Bila sam vani do dva. Pomoći ćemo koliko možemo - kaže ona.

Obitelj Sulje Hodžića, koji se nije htio fotografirati, jedna je od onih kojima je sve izgorjelo.
- Možda je frižider ostao čitav i još koji aparat. Stan ima četrdeset i dva kvadrata, u njemu živimo supruga, sin i ja. Privremeno ćemo kod susjede, a prijatelji će nam posuditi stvari - kazao je Hodžić.

Zanimljivo je da je prije dvadeset i četiri godine, u prosincu 1991. godine, gorjela zgrada s druge strane ulice. Ispričao nam je to Ivan Faraguna u čijem je dimnjaku tada buknuo požar.

- Stari dimnjak je bio zidan od kamenja s drvenim gredicama između. Kamen je otpao i otkrio gredicu i to je planulo kao barut! Tada je izgorio samo moj stan i malo je zahvatilo susjedov. Susjeda iz susjedne zgrade prepustila nam je stan dok se ona smjestila kod sina. Čekali smo četiri mjeseca da nam ga poprave.

Dodao je da ovom dijelu Vineža nedostaju hidranti, a to što stanari parkiraju automobile po nogostupima također je loša navika koja može otežati gašenje požara. (Tekst i foto: Robi Selan)

Edin Delić
Edin Delić
Kristina Belušić i Željko Bošnjaković
Kristina Belušić i Željko Bošnjaković
Ivan Faraguna
Ivan Faraguna
Zgrada koja je gorjela 1991. godine
Zgrada koja je gorjela 1991. godine
Stan Silivija Blasine
Stan Silivija Blasine
Stan Đina Sandomeniga
Stan Đina Sandomeniga

Uzrok požara otvoreni plamen nepoznatog podrijetla

Policijski službenici su zajedno s inspektorom zaštite od požara PU istarske obavili očevid na požarištu te je utvrđeno da je uzrok požara otvoreni plamen nepoznatog podrijetla, koji je izbio u stanu u vlasništvu 87-godišnjaka, na gornjoj etaži stambenog objekta. Požar se ubrzo proširio na krovište zgrade, koje je u potpunosti izgorjelo, kao i sva četiri stana na gornjoj etaži objekta. Uslijed gašenja požara, oštećena su i četiri stana u prizemlju objekta, a u njima su  i djelomično nagorjele nosive grede na stropovima.

Djelatnici JVP Labin ugasili su požar u potpunosti u 9 sati. Zbog udisanja veće količine dima, 87-godišnji muškarac prevezen je u OB Pula, no utvrđeno je da nije ozlijeđen. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 1.5 milijuna kuna, a policijski službenici nastavljaju utvrđivati sve okolnosti događaja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa