Raška načelnica: U istrazi požara policija nije bila temeljita

0
Kino dvorana u Raši nakon požara
Kino dvorana u Raši nakon požara

Dragan Bjekić Baćko iz Raše nije zapalio kino dvoranu u Raši u travnju 2014. godine. Županijski sud nije prihvatio žalbu Županijskog državnog odvjetništva pa je prvostupanjska oslobađajuća presuda za Bjekića sada pravomoćna.

Da podsjetimo, policija je istragu o požaru zaključila nakon dva tjedna i za palež okrivila 48-godišnjeg Bjekića. Optužen je da je u noći 7. travnja 2014., između 1,30 i 3,30 sati, provalio u bivšu pizzeriju Mona Lisa, kino dvoranu, te u prostor u kojem se nalazila glazbena oprema. Nakon što je nasilno ušao u unutrašnjost, izvijestila je tada policija, Bjekić je ukrao dvije gitare, a potom je zapalio plahte, koje su prekrivale ostale instrumente.

Bjekić priznao da je ukrao gitare i zapalio plahte, ali dva dana prije požara

Bjekić je istražiteljima odmah priznao da je ukrao gitare i zapalio plahte, ali s namjerom da izgore samo instrumenti. On je policiji rekao da je nakon toga otišao kući, a da je kino dvorana izgorjela tek nakon dva dana.

No, tužiteljstvo mu nije vjerovalo i ustrajalo je optužbi da se sve dogodilo iste noći. No, dokazi koje su DORH i policija za to predočili za sud nisu bili dovoljni, pa je Općinski sud u Puli u veljači 2015. godine Bjekića nepravomoćno oslobodio krivnje za paljenje kino dvorane. Bjekića je na sudu zastupao odvjetnik Dino Čekada iz Kršana.

DORH nakon toga nije pokrenuo novu istragu već je i dalje inzistirao na Bjekićevoj krivnji. No, u prilog Bjekićevoj obrani išlo je vještačenje forenzičara iz Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba, koji su utvrdili da je izvor požara koji se proširio na čitavu zgradu bio na sasvim drugom kraju kino dvorane jer se vatra od plahti nije mogla proširiti na cijelu dvoranu. Ovoj tvrdnji priklonio se i Županijski sud oslobodivši Bjekića krivnje za palež cijele dvorane.

Nalazom vještaka iz Zagreba objašnjeno je zašto mjesto gdje su zapaljene plahte nije moglo biti centar požara, odnosno tim nalazom nije potvrđena dinamika događanja na način opisan u optužnici. Naime, u slučaju kada bi izvor požara bio u prostoriji gdje su se nalazili bubnjevi, tepih i drveni pod bi izgorjeli te bi zbog kalorične moći izgaranja bubnjeva došlo do puno većih termičkih oštećenja nego što su ona nastala u konkretnom slučaju.        

Hoće li netko snositi odgovornost zbog traljave istrage?

Nakon svega, postavlja se logično pitanje: tko je onda podmetnuo požar u raškoj kino dvorani, ali i hoće li netko snositi odgovornost za loše odrađenu istragu. Naime, simptomatično je da teoriju krim istražitelja srušilo vještačenje forenzičara iz Centra za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba, dakle svojevrsnog hrvatskog CSI-a, što znači da je ključni dokaz Županijskog državnog odvjetništva pokopala služba koja bi s njima trebala surađivati. 

Na naš upit policiji hoće li sada biti pokrenuta nova istraga, iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske odgovoreno nam je „da je policija provela potrebne radnje i kriminalističko istraživanje  kojom prilikom je utvrđena sumnja da je 48-godišnji hrvatski državljanin izazvao požar te da je o svim utvrđenim činjenicama i okolnostima navedenog požara policija izvijestila Općinsko državno odvjetništvo u Puli“, iz čega se može zaključiti da policija, unatoč pravomoćnoj oslobađajućoj presudi, i dalje vjeruje da je dvoranu zapalio Dragan Bjekić.

Glorija Paliska Bolterstein, načelnica Općine Raša
Glorija Paliska Bolterstein, načelnica Općine Raša

S načinom na koji je provedeno kriminalističko istraživanje u ovom slučaju nije zadovoljna ni raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein. Ona se nada „da će nadležne institucije provesti postupak kako bi se utvrdio i adekvatno kaznio počinitelj“. Općina Raša je u postupku sudjelovala kao oštećena strana, prisustvujući sudskim raspravama.

„Iz provedenog postupka može se zaključiti da se istrazi moralo temeljitije pristupiti. I zato me ne čudi ovakva drugostupanjska presuda. No, nije na meni da radim policijski posao, za to postoje stručni ljudi, čiji je posao osigurati sigurnost građana i od kojih sada očekujem da dovrše posao kako spada. Kao sudionica u postupku, mišljenja sam da su izostavljena ispitivanja nekih svjedoka događaja, te da su se određeni iskazi i navodi ispitanih ljudi trebali pomnije istražiti. Nadamo se da će se konačno utvrditi tko je doista podmetnuo požar, ponajprije zbog činjenice da je tim činom bila ugrožena sigurnost građana, a i zbog velike materijalne štete na općinskoj imovini“, rekla nam je načelnica Glorija Paliska Bolterstein. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa