Na prijemu u Pazinu o procjeni rizika velikih nesreća

0
Gosti prijema pazinskog gradonačelnika
Gosti prijema pazinskog gradonačelnika

Povodom 1. ožujka, Međunarodnog dana civilne zaštite, gradonačelnik Renato Krulčić održao je prijem u velikoj vijećnici Grada Pazina. Prijemu su prisustvovali predstavnici Područnog ureda Pazin Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Vatrogasne zajednice Istarske županije, Područne vatrogasne zajednice Pazin, Policijske postaje Pazin, Gradskog društva Crvenog križa, članovi Stožera zaštite i spašavanja Grada Pazina i susjednih Općina, predstavnici pravnih subjekata sustava civilne zaštite (Šumarija Pazin, Elektroistra Pazin, Istarski vodovod PJ Pazin, Usluga), načelnici Općina Pazinštine, zamjenici gradonačelnika, te pročelnici Gradske uprave.

Gradonačelnik Renato Krulčić pozdravio je prisutne, te istaknuo kako se u Gradu Pazinu već tradicionalno, na današnji dan 1. ožujka, obilježava Međunarodni dan civilne zaštite za sve subjekte sustava civilne zaštite Grada Pazina i Općina Pazinštine. Gradonačelnik je naglasio da je sustav civilne zaštite u Hrvatskoj uređen novim Zakonom o sustavu civilne zaštite koji je stupio na snagu 1. kolovoza 2015. godine, te da su prošle godine doneseni novi pravilnici i drugi podzakonski akti kojim se uređuje izrada procjene rizika od velikih nesreća, rad stožera civilne zaštite, mobilizacija, način rada i provođenje vježbi operativnih snaga CZ, te druga područja civilne zaštite. Sukladno propisanoj metodologiji iz nove zakonske regulative, Grad Pazin započinje izradu Procjene rizika od velikih nesreća za područje Grada Pazina, koja se izrađuje na temelju Smjernica za izradu Procjene rizika na području Istarske županije.

Izvještaj o stanju civilne zaštite na području Grada Pazina, koji usvaja Gradsko vijeće jednom godišnje, predstavlja analizu stanja kojom se utvrđuje stvarno stanje i dostignuti stupanj spremnosti svih sudionika i operativnih snaga civilne zaštite na području Grada Pazina. Sukladno odredbama novog Zakona, Gradsko vijeće usvaja i Godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite, te Smjernice za organizaciju i razvoj sustava koje se razmatraju i usvajaju svake četiri godine. Gradonačelnik je istaknuo uspješnu suradnju svih dionika sustava civilne zaštite u aktivnostima sanacije šteta na poplavljenim područjima u Katunu Trviškom u lipnju 2016. godine, te nužnost zajedničke suradnje svih nadležnih službi u rješavanju problema sa velikim količinama opasnog otpada uskladištenog u prostorima nekadašnje tvornice Pazinka.

Gradonačelnik se, u ime Grada Pazina i susjednih Općina, zahvalio na uspješnoj suradnji u razvoju sustava civilne zaštite - operativnim snagama sustava civilne zaštite, pravnim osobama koje se civilnom zaštitom bave redovnom djelatnošću, te svim ostalim subjektima koji se prema ukazanim potrebama uključuju u sustav civilne zaštite na području Grada i Općina Pazinštine. Nakon gradonačelnikova govora, prisutnima se obratio Boris Rogić, stručni suradnik iz Službe za civilnu zaštitu Vatrogasne zajednice Istarske županije koji je prisutne upoznao sa obvezama jedinica lokalne samouprave u razvoju sustava civilne zaštite, temeljem novog Zakona i niza podzakonskih akata.

Naglasio je da gradovi i općine u Istarskoj županiji redovito usvajaju propisane planske dokumente i izvještaje iz područja civilne zaštite, te da u ovoj godini, sukladno novoj metodologiji, treba započeti izradu procjena rizika od velikih nesreća kao temeljnog planskog dokumenta za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite. Svim sudionicima zahvalio se na uspješnoj suradnji i čestitao Dan civilne zaštite. Renato Kalac, voditelj Odjela za preventivne i planske poslove Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Pazinu, pozdravio je prisutne i čestitao Međunarodni dan civilne zaštite u ime pročelnice Područnog ureda Nirvane Ukušić. Zahvalio se gradonačelniku na prijemu i istaknuo zadovoljstvo razvojem sustava civilne zaštite na području Grada Pazina i Općina Pazinštine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa