ivan jakovčić:

Želimo visoki stupanj autonomije, a ne nezavisnu istarsku državu

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Njemački Deutsche Welle je špekulirao s varijantom u kojoj bi Istra mogla slijediti Kataloniju, a potom je Bank of America Merrill Lynch, kreirala kartu u kojoj se kao jedno od područja koje bi se moglo odcijepiti od matične zemlje nalaze Istra i Rijeka. Već u formalno-pravnom smislu protuustavan bi bio svaki pokušaj secesije, kako su predvidjeli u Bank of America ili Deutsche Welleu, jer u prvom članu Ustava piše “Hrvatska je jedinstvena i nedjeljiva demokratska i socijalna država”, piše Jutarnji list.

Unatoč ovom, jasnom, ustavnom ograničenju, očito je kako dio inozemne, ali i tuzemne javnosti, smatra da postoje sličnosti između najbogatijih regija Španjolska i Hrvatske. Samo što se pritom zanemaruje glavna razlika, jer za razliku od katalonskih stranaka koje zagovaraju secesiju, Istarski demokratski sabor nikada nije zagovarao odcjepljenje od Hrvatske. A IDS vlada Istrom od 1994. kada je na lokalnim izborima osvojio 74 posto glasova, pa sve do nedavnih županijskih izbora. Dakle, IDS je nesumnjivo politička stranka koja artikulira dominantno raspoloženje istarskog stanovništva, donosi Jutarnji.

Napokon, ovih je dana najpoznatiji istarski političar Ivan Jakovčić objasnio o čemu se radi: “Potpuno je sigurno da ima onih koji bi Istru željeli vidjeti kao neovisnu državu. No to nikad nije bila niti moja niti IDS-ova politika. Ono što mi sigurno želimo je visoki stupanj regionalne autonomije Istre, a ne nezavisnu istarsku državu”, izjavio je Jakovčić. Njegove riječi potvrđuju i tri deklaracije, koje je IDS usvojio kao glavne stranačke programske dokumente, i u svima se - zahtijeva autonomija - ali i eksplicitno govori o Istri kao dijelu Hrvatske, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa