Od 1. siječnja poskupljuje cestarina na Istarskom ipsilonu

0
Istarski ipsilon
Istarski ipsilon

Od 1. siječnja 2013. godine cijena cestarine na Istarskom ipsilonu, uključujući prolaz kroz tunel Učka, uskladit će se s inflacijom za 4 posto, izvijestila nas je Tea Balde iz Bina Istre.

Kako naglašavaju iz Bina Istre, cijena cestarine na Istarskom ipsilonu se nije povećavala od 2004. godine dok je u tom istom periodu inflacija porasla za više od 30 posto. No cijene cestarine svih relacija koje do danas, 27. prosinca iznose manje od 5 kuna ostaju nepromijenjene.

Kako Istarski ipsilon ima velik broj čvorova pa tako i brojne relacije sa manjim brojem kilometra, odnosno niskim tarifama koje se kreću između 3 i 5 kuna. „Navedene relacije najviše koristi lokalno stanovništvo na koje, upravo ovom mjerom, neće biti primijenjeno povećanje cijena cestarine“, izvijestili su nas iz Bina Istre i podsjetili da se korištenje dionice od čvora Vranja (Istarska strana tunela Učka) do Pazina (čvor Rogovići) neće naplaćivati dok ne bude puštena u promet u punom profilu autoceste.

Od 1. siječnja cijene cestarine za I. kategoriju vozila za dionice Rijeka (čvor Matulji) via tunel Učka – Pula ukupne dužine 92 kilometra će iznositi 50 kuna, Umag – Pula ukupne dužine 77 kilometra, iznositi će 38 kuna, a učestali korisnici, uz ENC uređaj i minimalnu uplatu prema odabranom modelu pretplate (iznos minimalne uplate ostaje nepromijenjen), imaju mogućnost ostvariti značajne popuste. Za I. kat. vozila 50 posto popusta na cijenu cestarine za prolaz kroz tunel Učku te 30 posto popusta na cijenu cestarine na svim ostalim dionicama Istarskog ipsilona.

Za zasnivanje pretplatničkog odnosa i time ostvarivanje popusta, na raspolaganju su mjesta prodaje pretplate na cestarinu (na tunelu Učka, na naplati Umag i naplati Pula), koja rade od ponedjeljka do subote u vremenu od 7 do 19 sati, a više informacija može se dobiti na besplatni info telefon 0800 600 601.

Nakon povećanja, prosječna cijena cestarine po kilometru na punom profilu Istarskog ipsilona iznosit će 0,47 kuna, a za lokalno stanovništvo, odnosno za učestale korisnike iznositi će u prosjeku 0,34 kuna, što je u skladu sa cijenama koje se naplaćuju na mreži autocesta u Hrvatskoj. (Paola Albertini)

Najnovije vijesti