nije prvoaprilska šala

U ponedjeljak na Balkan stižu temperature preko 30

0
Ilustracija (foto: Pixabay)
Ilustracija (foto: Pixabay)

Iako je ljeto još uvijek daleko, na Balkanski poluotok stižu prve vrućine uz temperature zraka koje bi mogle porasti na 30 °C, pa i pokoji stupanj Celzija iznad, najavljuje Istramet.

U našim krajevima ne očekujemo ovako izraženo temperaturno odstupanje, naročito zbog toga što će vrijeme i u idućim danima biti poprilično vjetrovito te razmjerno nestabilno.

Nalazit ćemo se bliže dubokim ciklonama iznad Španjolske i Francuske koje će i omogućiti ovako izražen prodor prvog jezičca afričke vrućine duboko na sjever.

 

Nadolazeći toplinski val najviše temperature zraka donosi Grčkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, ali i Srbiji te BiH.

Prvoaprilska fronta te će vrućine otpuhati dalje na istok iz većeg dijela regije, a zbog velikih temperaturnih gradijenata pritom nas ne bi trebala iznenaditi pojava jačih grmljavinskih pljuskova i nevremena.

S intenzivnom frontom vrijednosti će se sniziti 10-15 °C te vratiti u okvire prosjeka barem na 3-4 dana, nakon čega slijedi ponovno zatopljenje.

Zahvaljujući vjetru, odnosno izraženoj južini, Istra neće osjetiti ovako drastično zatopljene, već ćemo "uživati" u turbulentnom i vrlo promjenjivom proljetnom vremenu. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa