danas potpisan ugovor

Izradit će se arhitektonsko-urbanističko rješenje zone Vallelunga

0

Danas je u Komunalnoj palači u Puli potpisan ugovor između Grada, Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu te uglednog arhitekta Alena Žunića o izradi idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja zone Vallelunga.

 

Idejnim arhitektonsko urbanističkim rješenjem namjerava se urbanistički postaviti temelji cjelokupnog područja koje obuhvaća oko 250 tisuća četvornim metara i velik broj postojećih građevina te iznimno vrijedan zeleni fond.

Idejno rješenje koje će proizići iz potpisanog ugovora oblikovat će fizički izgled zone i postaviti temelje za njezin budući razvoj kao središta inovacija i urbanog života, s posebnim fokusom na tri tematska područja u smjeru inovacijskog poduzetništva: green tech, blue maritime i eko proizvodnja hrane. Ova specifična orijentacija je usklađena s regionalnim lancima vrijednosti i razvojem prioritetnih niša industrijske tranzicije, navode iz Grada.

Iz Grada podsjećaju da je zbog veličine i zahtjevnosti Vallelunge, kako u financijskom tako i operativnom smislu, razvoj predviđen u više faza.

Prvu fazu čine obnova i stavljanje u funkciju dviju građevina unutar zone, za potrebe Poduzetničko-inovacijskog centra (PIC). Projekt se planira provesti u sklopu ITU mehanizma urbanog područja Pula, za što je osigurano sufinanciranje od dva milijuna eura bespovratnih sredstava.Osim obnove dvaju zgrada, putem ITU mehanizma predviđeni su uređenje okoliša, nabava opreme i pokretanje usluga za potporu poduzetničkih inovacija.

„Pulski inovacijski centar (PIC)  predstavlja jednu od značajnijih brownfield lokacija na području grada koja je danas zapuštena, ali predstavlja iznimno vrijedan prostorni resurs. Vallelungu vidimo u pravcu razvoja inovativnih tvrtki, ljudskog kapitala, infrastrukture, napredne industrije“, rekao je pulski gradonačelnik Filip Zoričić.

Osim glavnog pulskog centra na području starog grada te gradskog centra u južnom dijelu grada, Grad Pula želi uspostaviti i svojevrstan „treći gradski centar“ u sjevernom dijelu grada kojeg bi činila i zona Vallelunga. Konkretne aktivnosti koje obuhvaćaju detaljnu analizu potencijala prostora već su provedene te se intenzivno radi na daljnjem razvijanju projektnih rješenja čije se dovršenje očekuje tijekom srpnja ove godine. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa